Organizátori festivalu Bažant Pohoda 2015 od začiatku tohto týždňa postupne potvrdili ďalšie tri zaujímavé prírastky vo svojom programe. V Trenčíne sa v lete predstaví aj americká indie-rocková kapela of Montreal, fenomenálny kanadský turntablista A-Trak a anglická poetka a raperka Kate Tempest.

Skupinu of Montreal založil v roku 1996 spevák, skladateľ a multiinštrumentalista Kevin Barnes. Formácia, ktorá vo svojej tvorbe kombinuje rock, folk, punk, pop či disco, vydala v roku 1997 prvý album Cherry Peel. Celkovo má na konte už 13 štúdioviek, pričom zatiaľ poslednú s názvom Aureate Gloom uviedla na trh len pred pár dňami - 3. marca.

Nový album má podľa organizátorov festivalu niečo spoločné s aktuálnym albumom Vulnicura od Björk. "Ide taktiež o autoterapiu po rozpade dlhoročného vzťahu. Kým väčšina súčasných umelcov opakuje univerzálne uchopiteľné vágne frázy, Barnes ide opačnou cestou. Píše texty tak osobné, až pôsobia ako vytrhnuté z denníka, ktorý by mal byť permanentne pod zámkom. Okrem osobných výpovedí je na jeho najnovšom albume aj azda najsilnejšia politická pieseň of Montreal - Bassem Sabry, pomenovaná po zavraždenom egyptskom novinárovi. Pod melanchóliou si však v prípade of Montreal rozhodne nepredstavujte ponurú atmosféru či meditačnú hudbu na spanie. Interne sme si kapelu nazvali americký 'Puding pani Elvisovej'," uvádzajú organizátori na stránke Pohodafestival.sk.


32-ročný DJ A-Trak, vlastným menom Alain Macklovitch, sa ako prvý stal šampiónom vo všetkých troch najprestížnejších dídžejských, resp. turntablistických súťažiach - DMC, ITF a Vestax. Už v roku 1997 ako 15-ročný uspel v DMC World DJ Championship a stal sa tak najmladším víťazom a zároveň prvým Kanaďanom, ktorému sa to podarilo.

Ako hlavný dídžej sprevádzal na turné Kanyeho Westa, vystupoval aj s Travisom Barkerom z kapely Blink-182 a od roku 2009 je členom dua Duck Sauce, v ktorom pôsobí aj Armand Van Helden. Vlani vydali debutový album Quack s hitovým singlom Barbra Streisand, ktorý nominovali aj na prestížnu cenu Grammy. Pomáhal tiež zakladať newyorské vydavateľstvo Fool's Gold Records.


Dnes do programu Pohody pribudla aj Kate Tempest, vlastným menom Kate Esther Calvert. Debutovala netradične - zbierkou poézie Everything Speaks In Its Own Way (2012), ktorej súčasťou sú aj CD a DVD. V roku 2013 získala za poeticko-dramatické dielo Brand New Ancients cenu Teda Hughesa.

Vlani vydala svoj prvý "štandardný" hudobný album Everybody Down, ktorý nominovali na Mercury Prize. Spolupracovali s ňou napríklad Sinéad O'Connor, Bastille, Damien Dempsey či Landslide. Má za sebou vystúpenia na festivaloch ako Glastonbury či Latitude, ale aj spolupráce s organizáciami ako Yale University, BBC a Royal Shakespeare Company.


Doteraz potvrdení účinkujúci na Pohode (9. - 11. júla 2015):

Björk, Die Antwoord, FFS (Franz Ferdinand & Sparks), Einstürzende Neubauten, Roni Size Reprazent, Kaytranada, Young Fathers, Les Ambassadeurs, Eagles of Death Metal, Tom Vek, Tiken Jah Fakoly, Ibeyi, Hybrid Minds, Omar Souleyman, Turbowolf, Kuenta i Tambu, Heymoonshaker, Fat White Family, Dÿse, Too Many Zooz, Fufanu, Bo Ningen, Monikino Kino, Vlasta Popić, Erotic Market, OFF!, Repetitor, Mourn, Pearls Negras. 

Zdroj: SITA, Pohodafestival.sk
Foto: Facebook.com/ofmontreal

Súvisiaci interpreti: A-Trak, Of Montreal