Už v nedeľu 27. apríla sa v Slovenskom rozhlase uskutoční krst nového albumu Mila Suchomela, na ktorom vystúpi Zuzana Smatanová, Monika Bagárová, Robo Opatovský a Karol Csino. Okrem nich sa dostaví aj afroamerická speváčka z Rakúska Gail Anderson a brazílsky maliar Adelio Sarro.

Na nahrávke Jazz in the City vol. 1 sa jeden z našich najvýraznejších jazzmanov opäť predstavuje v novom svetle. Akusticko-komorný zvuk nahradil Suchomel elektrifikovanejším a výsledkom je deväť originálnych kompozícií. Označenie vol. 1 má v prípade Suchomelovej novinky dôležitý význam. Hudobník chce totiž nahrať komplexnú sériu albumov, ktoré budú výrazne ovplyvnené zvukom mesta.

Vďaka spoluprácam s mnohými významnými osobnosťami domácej aj zahraničnej scény sa Milo Suchomel dostal na umelecky inšpiratívne miesta. Ich atmosféru zachytáva aj na svojom najnovšom albume. Intenzívne mu pritom sekunduje sexteto zložené zo špičky slovenského jazzu - klavirista Luboš Šrámek, gitarista Palo Bereza, basgitarista Michal Šimko, bubeník Dávid Hodek a trubkár Ondrej Juraši.


Na svojom treťom CD sa Milo Suchomel predstavuje ako hudobník s citom pre modernú jazzovú produkciu, ktorá môže osloviť aj širšie publikum. "Je dôležité, aby si hudobníci rozumeli aj po ľudskej stránke. Sústredil som sa na náladu skladieb a celkový zvuk nahrávky, sound je v tejto hudbe mimoriadne dôležitý," uviedol Milo Suchomel, ktorý mastering albumu zveril legendárnemu Joevi Tarantinovi.

Vplyv veľkých osobností svetovej jazzovej scény je samozrejmosťou, ktorú nemôže obísť žiadny vyzretý hudobník. Milo Suchomel mal v uplynulých rokoch hneď niekoľko možností zahrať si s tými najväčšími. Mená ako Benny Golson alebo Rick Margitza netreba fanúšikom kvalitného jazzu predstavovať. Spomínané legendy by sa dokonca mohli objaviť na pripravovaných pokračovaniach série Jazz in the City. Jej prvá časť vychádza vo vydavateľstve Hudobný fond.


Informácie pre Hudba.sk poskytol Robert Pospiš z vydavateľstva Real Music House. Viac na www.realmusichouse.sk.

Foto: Martin Ferenčík