Prešovskej skupine ElevenHill stačil jeden singel na to, aby sa dostala do povedomia širšej hudobnej obce aj fanúšikov na celom Slovensku. Skladba Room of Ghosts pred rokom očarila tisícky fanúšikov, videoklip vysielala dokonca aj nemecká sieť hudobných televízií. Partia skúsených muzikantov však rozhodne nie je kapelou jedného hitu.

Aj keď sa na krátku dobu zdalo, že ElevenHill zaspali na vavrínoch, nie je to pravda. V novembri minulého roka sa pripomenuli ďalším skvelým singlom Ride Your Wave, ktorý zverejnili spolu so štýlovým surferským videoklipom. V tom čase už boli naplno rozbehnuté práce na debutovom eponymnom albume, ktorý oficiálne vychádza už 22. apríla. Ak ho chcete mať medzi prvými, môžete si ho predobjednať už dnes na oficiálnom webe kapely www.elevenhill.sk.

Skupina na príprave svojej prvej štúdiovky spolupracovala so skúseným producentom - nahrávanie zastrešil Martin Migaš v prešovskom štúdiu Umpax. Mimochodom, práve v tomto unikátnom hudobnom priestore vznikol aj videoklip k spomínanému prelomovému singlu Room of Ghosts, ktorý už v najbližších dňoch prekoná hranicu 200-tisíc pozretí na Youtube.


Symbolika čísla jedenásť zostáva dodržaná

Pre kapelu, ktorá je napriek dlhoročnému pôsobeniu jednotlivých členov na scéne v podstate ešte stále nováčikom, je vydanie prvého albumu významným krokom. "Mám nesmiernu radosť, že sa nám popri starostiach bežného života podarilo nahrať a vydať album s pesničkami, ktorú sú postavené na reálnych príbehoch z našej minulosti, resp. súčasnosti. Poctivo sme dodržali symboliku čísla jedenásť, čoho dôkazom je aj jedenásť pesničiek na albume," hovorí basgitarista skupiny Branislav Goga.

"Práve mi napadlo, že ak by bolo na albume trinásť pesničiek, či by Dopravný podnik mesta Prešov zmenil číslo autobusovej linky na Rúrky z jedenástky na trinástku? Asi nie," dodáva s úsmevom. Naráža pritom na to, že názov skupiny ElevenHill je odvodený od kopca v Prešove, kam sa dá dostať autobusovou linkou číslo 11. A práve na tom kopci sa nachádza ulica, kde sa Marián Ferenc (spev, gitara), Martin Dancák (gitara), Radoslav Hanzel (bicie) a Branislav Goga (basa) pred mnohými rokmi spoznali. S vydaním albumu to síce vyšlo na 2x11 (22.4.), ale aspoň článok o ňom vydávame jedenásteho...

(K téme symboliky čísla jedenásť nemožno nespomenúť našu komunikáciu pri jesennom dohadovaní premiéry videoklipu Ride Your Wave na Hudba.sk. Kapela totiž trvala na tom, aby bol klip odpremierovaný 11. novembra, hoci tento dátum pripadol na piatok, ktorý obvykle nebýva najsilnejším dňom v týždni pre hudobné novinky. Nakoniec však článok s druhým singlom kapely zaujal rovnako úctyhodný počet čitateľov ako pri Room of Ghosts. A vydali sme ho 11.11.2016 presne o 11:11.)


Už samotné vydanie albumu je úspechom

Sympatickí hudobníci berú vydanie očakávanej prvotiny s nadhľadom a nemajú veľké oči s vidinou úspechu a slávy. "V podstate by som mal byť šťastný človek už teraz - hrám v kapele s najlepšími kamarátmi, spolupracujem s výbornými muzikantmi, mám okolo seba skvelý tím ľudí, ktorým chcem poďakovať, a máme prvý album. Čo viac môžem chcieť? Ďalší album!" vystihuje odľahčene prístup kapely Rado Hanzel. "Ďakujem veľmi pekne všetkým fanúšikom, ktorí nás podporujú," dodáva charizmatický frontman Marián Ferenc.

Úplne najskromnejšie však vydanie nahrávky samozrejme nebude, minimálne čo sa týka krstného koncertu. Na ňom totiž album uvedú do života dve stálice slovenskej scény - prešovskí rodáci Katarína Knechtová a Ivan Tásler, takže skupina má o pozornosť fanúšikov aj médií postarané. Výnimočný večer kapely ElevenHill sa uskutoční v deň vydania albumu - 22. apríla v prešovskom klube Encore.

Ako bonus našim čitateľom prinášame premiéru lyric videa k skladbe Damn Woman, ktorá je ďalšou ochutnávkou z albumu ElevenHill. Skupinu sme koncom roka zažili na koncerte a práve táto pesnička, ktorá patrí v jej repertoári medzi najenergickejšie, mala popri zverejnených singloch najväčší úspech. Čo na ňu hovoríte?


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: ElevenHill, archív Hudba.sk)
Foto: Vlastimil Slávik