K novej česko-slovenskej rozprávke Sedem zhavranelých bratov prispela po Marike Gombitovej aj Dara Rolins. Skladba, ktorú nahrala v spolupráci s Českým národným symfonickým orchestrom, je oproti titulnej piesni uvedenej pred mesiacom niečím úplne iným. A v názoroch fanúšikov na obe piesne vychádza Dara lepšie.

Len pred pár dňami zverejnila Dara Rolins letnú novinku o svojich náladách a už prichádza s ďalším videoklipom, tentokrát však z úplne iného súdka. Včera totiž odhalila svojim fanúšikom na Facebooku vizuál k skladbe, ktorú naspievala k filmovej rozprávke Sedem zhavranelých bratov.

Pieseň s názvom Chcem znamenie znie naozaj rozprávkovo, no napriek tomu sa titulnou skladbou nestala. Na tú si tvorcovia objednali spevácku ikonu československej populárnej hudby 20. storočia Mariku Gombitovú. Pred mesiacom sa tak Slovensko oboznámilo s jej prvým singlom po ôsmich rokoch. Ten príbeh za náš sen stál však nie je tým veľkolepým návratom, po akom fanúšikovia túžili, a mnohí po zverejnení skladby vyjadrili svoje sklamanie.

Darino znamenie

Zmena má prísť, ako spieva Dara v jednom zo svojich singlov a zjavne prišla. Po tom, ako sme jej minulý týždeň v článku o videoklipe k piesni Nálada vyčítali ťažkopádnosť letného hitu, v prípade kúsku Chcem znamenie prekvapila čarovnou ľahkosťou a príjemným ladením s Českým národným symfonickým orchestrom. Okrem toho svojím prejavom každému skeptikovi pripomína, že je skutočnou speváčkou s pozoruhodnými vokálnymi schopnosťami.

Autorkou textu je Darina Lenártová a, na rozdiel od Darinej tanečnej novinky, v tomto prípade sa toho veľa vytknúť nedá. Neprekáža ani mierne klišé, keďže k rozprávkam jednoducho patrí, či použitie zastaralého, v bežnom jazyku nepoužívaného slova "pasť" namiesto "pasca".

Príslušný takmer štyri a polminutový videoklip zobrazuje priateľku rapera Rytmusa ako sa v jednoduchých červených šatách poneviera po kostole a prosí o znamenie. V prestrihoch sa potom nie veľmi originálne striedajú zábery z nahrávania soundtracku v štúdiu s producentom Danielom Hádlom a úryvky z rozprávky. Na režisérskej stoličke sedel Michael Malish.


Rivalitu nepripúšťa, Gombitovú obdivuje

Dlho bola Marika Gombitová nedotknuteľnou modlou slovenskej populárnej hudby a speváčka ako Dara Rolins, ktorá sa väčšinou orientovala na hudbu s generickým podkladom pre fanúšikov diskoték, vlastne až doteraz nemala šancu dostať sa do jej bezprostrednej konkurencie. Teraz sa však situácia mení a ak niekto podlieha porovnávaniu medzi Gombitovej titulnou skladbou a tou sprievodnou od Rolins, prichádza k záveru, že tá druhá je výrazne lepšia.

Samotné umelkyne však vzájomné súperenie či nevraživosť odmietajú. Dara sa k porovnávaniu oboch skladieb vyjadrila na Facebooku. "Jedna, tá Marikina, je titulná, moja je doprovodná, alebo ak chcete - inšpirovaná rozprávkou. Niekto v tom môže mať hokej, ale čo je podstatné - žiadna z nás nesúperí o to, ktorá bude lepšia. Obom nám ide o tú istú vec. Som presvedčená, že rovnako ako v našom prípade, môj autorský tím - Dan Hádl, Darča Lenártová a ja, aj Vašo s Marikou do toho vložili srdce," uviedla 42-ročná speváčka.

Zároveň vyjadrila aj svoj názor na Gombitovej novinku a výkon, no napriek tomu nestráca obdiv k nej. "Má Marika lepšie pesničky? Má... Nezaspievala už aj lepšie? Zaspievala. Ale to nemení nič na fakte, že si zaslúži môj rešpekt. Rešpekt niekoho, kto sa plaví na rovnakej lodi. Oceňujem jej odvahu sa po rokoch vrátiť. Len málokto si dokáže predstaviť to úsilie a boj, ktorý zvádza každý deň sama so sebou, nieto so zvyškom sveta, ktorý prísne sleduje a hodnotí jej kroky. Ja osobne som rada, že som sa s ňou na tomto projekte stretla aspoň takto virtuálne."

Neskôr sa Dara nechala dojať Marikiným gestom - zdieľaním ich spoločnej fotky spred 35 rokov. "Toto dala Marika na svoj Facebook po mojom včerajšom Živote podľa Dary... Spoločné foto. Úplne ma to dojalo. Som rada, že ma registruje, číta, reaguje. Moja detská hviezda," rozcítila sa interpretka hitu Party DJ. Marika Gombitová fotografiou povedala všetko, slovne sa k porovnávaniu nevyjadrila.


Dosiahne hlas, aký mala pred 30 rokmi?

Kým v prípade Dary a Mariky sa ukázala sila ženskej empatie a nezáujem o súťaživosť, vyjadrenia jej mužských kolegov sú o niečo tvrdšie. Michal David na margo titulnej skladby Siedmich zhavranelých bratov podotkol: "Je to trošku zastarané a ani neviem, kto to napísal. Každopádne si s tým veľa práce nedali. Ináč mám Mariku rád." Skritizoval tak najmä text Kamila Peteraja a hudbu Vaša Patejdla, ktorý podľa vlastných vyjadrení skladaniu soundtracku k filmovej novinke venoval pol roka. 

Samotný člen kapely Elán zase pre český portál Denik.cz prezradil niečo zo zákulisia tvorby. Dostať Gombitovú do ako-takej speváckej formy podľa neho zabralo značné úsilie celého tímu: "Dva alebo tri týždne sa pieseň učila, vracala sa do formy, aby podala čo najlepší výkon. Preto to trvalo dlhšie, než sme pesničku natočili. Navyše, keďže Marika sedí, nemá optimálne podmienky na dýchanie bránicou, je zložité dosiahnuť hlas, aký mala pred tridsiatimi rokmi."

Jeho slová zároveň potvrdujú, že v televíznych vystúpeniach, ktoré Gombitová absolvovala v decembri, nemohla bezchybné výkony v spevácky náročnom hite Vyznanie podávať naživo (možno sa aj dnes nájdu ľudia, ktorí tomu veria). Hoci svojím playbackovým návratom splnila sen mnohým fanúšikom, až nová pieseň ukázala jej skutočnú spevácku formu - emócia jej nechýba, no hlasovo už nie je takým fenoménom ako pred nehodou a príliš dlhou odmlkou. A je len na fanúšikoch, či ju napriek tomu podporia v ďalších hudobných aktivitách. O nedostatok záujmu sa však momentálne napriek vlažne prijatej filmovej skladbe báť nemusí - najnovšie chystá duet s Karlom Gottom, ktorý by mal mať premiéru na jeseň.


Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube / Marikagombitovaofficial.com

Súvisiaci interpreti: Dara Rolins, Marika Gombitová