Glastonbury privíta na Worthy Farm 26. až 30. júna hviezdy ako Dua Lipa, Coldplay, SZA, Shania Twain Avrile Lavingne či The National. Jeho organizátorka Emily Eavis avizuje, že v roku 2026 zostane dejisko festivalu prázdne. Ešte predtým by si chcela splniť jeden sen. Hostiť Kate Bush.

"Elton bol snom a stalo sa to, takže nikdy nevieš. Dúfam, že sa to jedného dňa stane," vyjadrila organizátorka Emily Eavis svoju túžbu mať na budúcom ročníku festivalu Kate Bush. Hoci si je Eavis vedomá sporadických vystúpení speváčky, dúfa, že sa jej podarí ju na Glastonbury privítať. Naposledy absolvovala Bush sériu koncertov v londýnskom Hammersmith Apollo v roku 2014, a to po dlhých 35 rokoch strávených mimo pódia.

Ak sa tak aj stane, festival avizuje na roku 2026 prestávku. Emily Eavis to považuje za dôležitý a potrebný krok. Hovorí o roku úhoru, kedy sa všetko zregeneruje "Myslím si, že je to dôležité, myslím, že to dáva každému čas na vypnutie a tiež verejnosti. Na chvíľu odídete a je to krásne, keď sa vrátite. A myslím si, že je celkom dobré nebyť videný, že inkasujete." Naposledy mal Glastonbury ročnú prestávku v roku 2018. No už v 90. rokoch mu hrozil úplný koniec.

Zakladateľ festivalu Michael Eavis plánoval ukončiť festival nástupom do dôchodku. Napokon plány zmenila smrť jeho manželky Jean. Vtedy si uvedomil, že festival potrebuje a sľúbil, že v jeho organizácii bude naďalej pokračovať. Jeho dcéra Emily ho v rozhodnutí podporila a pomohla mu. "Nikdy som si nemyslela, že tu takto budem ešte niekoľko desaťročí."

Aktuálny ročník legendárneho festivalu bude mať špeciálnu príchuť aj pre fanúšikov slovenskej hudobnej scény. Po prvýkrát sa na jeho pódiu predstaví slovenská skupina. Bude ňou formácia Tolstoys, ktorá vystúpi so svojím vlastným autorským programom, čo sa doposiaľ žiadnemu inému tuzemskému interpretovi nepodarilo. Na Glastonbury zahrá piesne z nového albumu No Limit To Love, a zároveň predstaví aj úplne čerstvú hudbu, s ktorou už túto zimu začne nový proces nahrávania v novootvorenom vlastnom berlínskom štúdiu skupiny Sundown Studios.

Rozhovor: Prvá slovenská kapela na Glastonbury Tolstoys: Pesničky lietajú vo vzduchu a my ich zachytávame

Text: Hudba.sk (zdroj: Nme.com)