Po roku do Námestova opäť zavítajú slovenskí, ale aj svetoví jazzoví hudobníci. Jubilejný piaty ročník Orava Jazz festivalu, ktorý sa bude konať 17. a 18. októbra 2014, prinesie kvalitných umelcov, ktorí svojou hudbou dokážu zaujať nielen jazzového fanúšika ale každého, kto má rád hudbu.

Medzi hlavné hviezdy tohto ročníka bude patriť americký gitarista Mark Whitfield, o ktorom sa hovorí ako o následníkovi Georgea Bensona, ktorého bol Mark najlepším žiakom. Newyorčan Whitfield je hard-bopový a soul-jazzový gitarista, ktorý vydal štrnásť sólových albumov. Spolupracoval s umelcami ako Art Blakey, Herbie Hancock, Quincy Jones či Wynton Marsalis. Na festivale s ním vystúpi slovenská jazzová formácia AMC Trio.

Ďalšou hviezdou programu je poľský tenorsaxofonista Piotr Baron, ktorý patrí posledných 20 rokov k najoceňovanejším osobnostiam poľského jazzu. Jeho úspešná kariéra bola utváraná spoluprácami s osobnosťami ako Ray Charles, Victor Lewis, Roy McCurdy, Billy Hart alebo Art Farmer. Baron sa svojou hudbou hlási k afro-americkej hudobnej tradícii s najhlbším rešpektom k odkazu Jona Coltranea, Waynea Shortera či Billyho Harpera.   

Spoza oceánu sa na festivale predstaví aj ďalší saxofonista Eric Wyatt, ktorý spolu s Hankou Gregušovou v projekte Jazz Unites Us prinesie na festival unikátne spojenie niekoľkých hudobných kultúr - slovenskej, americkej a českej. Okrem Hanky Gregušovej a Erica Wyatta sa na pódiu predstaví i vynikajúci klavirista Ondrej Krajňák a špičková rytmická sekcia v zložení Tomáš Baroš (kontrabas) a Marián Ševčík (bicie). Môžete sa teda tešiť na hlboký alt Hanky Gregušovej, svetový saxofón a na klasické i netradičné jazzové a soulové skladby.  
Okrem uvedených umelcov festival navštívia aj rakúsky saxofónový kvartet Saxpack, mladý izraelský saxofonista Shauli Einav so skupinou Jazz & more a slovenský klavirista, prvá trieda v rámci sólových recitálov Ondrej Krajňák. Záver festivalu bude patriť medzinárodnému hudobnému zoskupeniu Miss Moravia, v ktorom, okrem ďalších, účinkujú napr. aj Juraj Bartoš či Juraj Griglák. Muzikanti z Miss Moravia sú orchestrom, vidieckou kapelou aj big bandom zároveň. 

Informácie pre Hudba.sk poskytol Andrej Namislovský, riaditeľ festivalu.

Foto: Facebook.com/pages/Mark-Whitfield

Súvisiaci interpreti: Mark Whitfield