Populárny spevák Lukáš Adamec zverejnil videoklip ku skladbe Veď vieš, ktorú naspieval so speváčkou Luciou Gibarti. Ide o jednu z najenergickejších a najchytľavejších piesní z albumu ...na lepšie časy... (2021). Novinka je posledným klipom z tejto nahrávky a spevák prezrádza, na čo sa fanúšikovia môžu najbližšie tešiť.


Duet s krásnou speváčkou Luciou Gibarti, známou zo skupiny Hrdza, je v poradí už siedmou a zároveň poslednou skladbou zo spomínaného CD, ktorá sa dočkala i vizuálnej podoby. Ďalší videoklip, ktorý Lukáš Adamec predstaví čoskoro, už bude z úplne novej produkcie, na ktorej spevák v štúdiu pracuje posledné týždne. Sľubuje pritom hudobné prekvapenie ladené na troška inú nôtu, ako sú jeho fanúšikovia zvyknutí.

Pieseň Veď vieš pochádza z pera samotného speváka, ktorý je autorom hudby aj textu. "Táto pieseň vznikala dlhšie. Nápad na námet skladby bol môj. Tomi Okres mi túto vec doprodukoval spoločne s jeho spoluhráčom z Chinaski Janom Steinsdörferom a aj vďaka nim má táto pesnička v sebe skutočný život. Chcel som pôvodne urobiť song o hádke, resp. spievaný hádkou, následne ho zjemniť udobrením. Ono je to tak, ľudia sa hádajú, naťahujú, provokujú. Najmä tí, čo sú spolu dlho. Dôležité je, že to končí láskou a vášňou. Pre mňa sú takéto 'ups and downs' dynamikou vzťahu s nehasnúcim podtónom lásky, ktorý to drží pokope," približuje spevák význam piesne.


A prečo si na spoluprácu vybral práve Luciu Gibarti? "Ja mám veľmi rád výrazné a talentované stvorenia a Lucka tieto atribúty hravo spĺňa. Je super speváčka, je krásna – je to taký zjav, ktorý verím, že ešte pomúti vody slovenskej hudby. Pracovalo sa mi s ňou výborne. Lucka je veľký profik," pochvaľuje si Adamec spoluprácu s vedomím, že pri výbere speváckej partnerky stavil na dobrú kartu. "Lucia songu dodala tú správnu iskru svojím krásnym a zaujímavým hlasom, ale aj energiou, ktorá z nej doslova srší. Za to jej ďakujem," dodáva spevák.

Pesnička Veď vieš, ako aj časť albumu, sa nahrávala v štúdiu Klakson v Lipanoch. "Tomi OkresJan Steinsdörfer okrem produkcie zachytili svoje umenie v tejto skladbe aj v podobe nahratých hudobných nástrojov. Tomi sa zmocnil všetkých gitár – elektrickej, akustickej, ale aj basgitary. Honza má zase na svedomí klávesy a programming. Málokto vie, že do nahrávania sa zapojila aj Honzova manželka a pomohla s vokálmi. Bicie nám nahral Marcel Buntaj. Tú skladbu mám naozaj veľmi rád aj vďaka nim. Zaslúžia si veľké ďakujem," opisuje Lukáš proces vzniku skladby.

Príbeh, v ktorom sa minulosť snúbi so súčasnosťou

Procesom vývoja prechádzal okrem skladby aj námet videoklipu, pod ktorým je ako režisér podpísaný Michal Nemtuda. "Pôvodne som tam chcel mať iba deti, ktoré sa hašteria a behajú po dome, záhrade, naháňajú sa. Je to detský prejav, že sa ľúbia. Potom mi došlo, že v klipe jednoducho musíme byť aj ja a Lucka. Nakoniec to do rúk zobral Miško Nemtuda a vzišiel z toho síce fiktívny ale krásny príbeh. Deti zobrazujú nás v minulosti. Ich príbeh je jasný. Spoločné leto, spoločné spomienky a začiatok lásky, ktorá vytrvala roky. V klipe sa prelíname medzi minulosťou a súčasnosťou. Ako sme ako deti zakopali poklad, ako sme trávili leto, ako sme sa zamilovali. A po rokoch sme stále tu, sme stále spolu, stále zamilovaní, s krásnymi spomienkami, aj keď už máme čo to za sebou. "Na ničom nezáleží, jedine na nás, láska," vyzdvihuje muzikant hlavné posolstvo z textu piesne. 

Samotné nakrúcanie prebehlo v prostredí mlynu v Jelke a skvelý produkčný tím pod vedením Nemtudu to stihol za jediný deň. Až postprodukcia kvôli časovej zaneprázdnenosti zúčastnených trvala dlhšie, niekoľko týždňov. "S Michalom Nemtudom som mal už možnosť pracovať pri výrobe videa Život je boj. Po tejto skúsenosti som ale chcel s Mišom robiť viac. Podľa mňa je neskutočne šikovný. Mal so sebou super tím ľudí a veľmi rád by som vyzdvihol aj šikovnosť a pružnosť našich dvoch malých hercov – Lindu Szabovú a Wiliama Vanka. Sú to skutočne veľmi talentované deti," dodáva spevák.

Vianočná pieseň aj nový zvuk

To, že Lukáš Adamec so svojimi dlhoročnými spolupracovníkmi popri koncertovaní zarezáva v štúdiu, bolo avizované hneď v úvode, aj to, že hudobník už čoskoro ponúkne "niečo iné", ako sme u neho zvyknutí.

"Aktuálne doťahujeme finál vianočnej pesničky, ktorá bude znieť rádiovým éterom už tieto Vianoce. Bude to moja prvotina v tomto 'žánri'. Robíme však tiež na nových songoch s úplne novým zvukom. Verím, že sa bude fanúšikom páčiť a veľmi sa teším, keď to ľuďom budem môcť prezentovať, či už prostredníctvom videoklipov ale aj naživo," odkazuje spevák na záver.

Prečítajte si rozhovory:

Lukáš Adamec: Na Slovensku je oveľa ťažšie byť rockovou než popovou ikonou

Tomi Okres z Chinaski: Klasický "sideman", ktorý už nemá problém byť viac videný

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Janka Marczellová. Správu sme upravili a doplnili.