Skupine Para sa tento rok podarilo to, čo doteraz ešte nikdy. Jej singel To okolo nás, avizujúci pripravovaný ôsmy album, sa stal najhranejšou domácou skladbou v slovenských rádiách. Nie raz, ale 10 týždňov po sebe. V novembri Para vyrazí na miniturné, v rámci ktorého okrem novinky zaznejú aj ďalšie hity jednej z najpopulárnejších koncertných kapiel.

Pesnička To okolo nás vyšla spolu s videoklipom v máji tohto roka a hneď od prvého týždňa je v rebríčku IFPI v prvej päťke. Celkovo je medzi Top 5 najhranejšími domácimi skladbami už 22 týždňov vkuse, pričom na vrchole rebríčka strávila Para prakticky celé leto, aj keď táto pieseň určite nevznikala s ambíciou letného hitu.

Zimomriavky a zborový spev na koncertoch

Za všetko hovoria úprimné slová spisovateľa Juraja Červenáka, ktorý ju takto pekne a výstižne okomentoval na Youtube: "O súčasnom slovenskom pope si zvyčajne nemyslím nič lichotivé, ale toto keď počujem, tak z toho mám... Pocity. Až do zimomriavok. Až sa mi chce povedať, že to je najlepšia slovenská 'rádiová' pesnička za pekných pár rokov. Ak nie desaťročí."

Zaujímavosťou skladby je, že má dve verzie videoklipu. Pôvodná čiernobiela vyšla 2. mája, farebnú "extended version" kapela zverejnila na konci júna, keď sa pieseň prvýkrát dostala na vrchol rebríčka hranosti.


Dôkazom toho, že To okolo nás je skutočným autentickým hitom, ktorý fanúšikov hlboko zasiahol, boli okrem rádiových playlistov aj letné koncerty na festivaloch a iných akciách pod holým nebom.

Fanúšikovia totiž novinku zborovo spievali spolu s Laskym od Bratislavského majálesu (hoci ju tam hrali len druhýkrát v živote) cez vypredané koncerty na Pláži pod Ufom, kde pieseň zaznela nielen od Pary aj o pár dní neskôr v setliste jej spoluautorky Jany Kirschner, až po Atmosféru a absolútne natrieskaný najväčší stan Grape festivalu.

Para, Grape festival 2022 Zdroj: Martina Mlčúchová
Praha a tri slovenské mestá

Zrejme len kvôli prebiehajúcej kampani ku komunálnym voľbám skupina bratislavského primátora Matúša Valla nemá na jeseň tak veľa koncertov, ako by sa po takomto úspechu čakalo. Na november však pripravila miniturné, v rámci ktorého sa predstaví v Prahe, Bratislave, Martine a Novom Meste nad Váhom. Ďalšie turné možno očakávať určite najneskôr na jar 2023 po vydaní nového albumu.

O tom, že kluby budú praskať vo švíkoch a atmosféra bude pripomínať tú festivalovú, niet pochýb. Para aj pred tohtoročným "mainstreamovým" úspechom dlhé roky patrila medzi najobľúbenejšie klubové kapely a jej koncerty boli vždy vypredané.

Aj teraz sa predpredaj rozbehol veľmi rýchlo, domáci bratislavský koncert je už po pár dňoch takmer vypredaný. Ak teda chcete okrem hitu roka 2022 počuť naživo aj ďalšie "stálice" koncertov Pary ako Doma dobre, Celé tie roky, Zatancuj, Keď ťa stretnemOtec, Našou krajinou, Linda, Ako najlepšie viemAbstinent či Prví poslední, s kúpou vstupeniek rozhodne neváhajte.

Para - To okolo vás Mini Tour 2022:

8. 11. - Praha, Lucerna Music Bar - lístky kúpite TU
9. 11. - Bratislava, MMC - pridaný koncert
10. 11. - Bratislava, MMC - vypredané
24. 11. - Martin, Barmuseum
25. 11. - Nové Mesto nad Váhom, Za Rampami

Lístky na slovenské koncerty turné:  

Kým sa turné začne, môžete si live videami pripomenúť časť vystúpenia na Bratislavskom majálese 2022 či neprekonateľnú atmosféru koncertu na Grape festivale nakrútenú priamo z pódia za bubeníkom.


Pozrite si tiež nedávno zverejnený rozhovor so spevákom Laskym v rámci nášho podcastu Zoznam:sa.


Autor: Patrik Marflák

Súvisiaci interpreti: Para