Hudobníci v úlohe lokálpatriotov sú v šou Zem spieva príjemným spestrením. Nech sa vo svojej autorskej tvorbe venujú akémukoľvek žánru, sú so svojimi zverencami rovnako naladení a zväčša sú diváci svedkami ich chvíľkového hudobného spojenia.

O tie nebola núdza v ostatnom piatom postupovom kole, v ktorom ako lokálpatriotka stredoslovenského kraja predstavovala nominantov speváčka Jana Kirschner a vo východoslovenskom kraji plnil túto úlohu hudobník Ondrej Kandráč.

Časy, kedy popové hity Jany Kirschner vládli mainstreamu slovenských rádií, sú dávno minulosťou. Hudobníčka svoju tvorbu v posledných rokoch preorientovala na uši náročnejších poslucháčov a každý album, počnúc zlomovým počinom Krajina rovina (2010), je dôkazom správneho smeru jej tvorby, ktorá má nespochybniteľnú umeleckú hodnotu a cítiť z nej aj nemalý vplyv folklóru.

Na koncertoch však v jej repertoári nechýbajú ani niektoré staršie piesne, ktoré hráva v nových verziách. Jednou z nich je veľký hit Modrá, ktorý v ostatnom vydaní Zem spieva zahral pätnásťročný súťažiaci Martin Repáň z Terchovej na heligónke. Práve tu nastal vtipný moment, kedy Jana Kirschner prvé tóny svojej vlastnej skladby nespoznala a na otázku, či pieseň spoznáva, spočiatku začudovane pokrútila hlavou. O pár momentov neskôr sa už zvesela pridala k Martinovi a kúsok piesne si zaspievala spolu s ním.

Martin Repáň tiež vyzval svoju lokálpatriotku k tomu, aby si spolu s ním a jeho skupinou zahrala na husliach. Jej hru nakoniec aj zhodnotil: "Keď začala hrať na tých husliach, bolo to zábavné, ale išlo jej to." Kirschnerovej mimika veľavravne prezrádzala, že v hre na husliach za mladučkými hudobníkmi z Terchovej zaostáva. Mladý spevák a hudobník očaril nielen ju, ale aj porotcov, ktorí vyzdvihli jeho hru na heligónku, úprimnú radosť z hudby a prirodzený prejav. Označili ho za virtuóza, ktorý ešte má čo ukázať a takmer jednohlasne ho posunuli do semifinále.


Za Jankou Kirschner nezaostával ani lokálpatriot Východného Slovenska Ondrej Kandráč, ktorý si zahral spolu so súťažiacou Dominikou Šuťákovou. Mladá speváčka sa nevenuje žiadnemu hudobnému nástroju, sila jej prejavu tkvie v jej hlase, a tak vyzvala Ondreja, aby sa k nej pridal na husliach. "Na budúci rok pôjdeme my dvaja ako duo," polichotil speváčke Kandráč.


S detským súborom Hanička z Košíc si zase líder skupiny Kandráčovci zaspieval hit Hej, sokoly, ktorý vznikol v spolupráci s IMT Smile. Ako inak, v rukách aj tentoraz držal husle a sprevádzal na nich mladučkých členov súboru. Spomínaní dvaja nominanti z východoslovenského kraja síce v konkurencii s tretím nominantom, ktorým bol súbor Škvarkare, neobstáli a do semifinále nepostúpili, ale krátke spojenia, ktoré vytvorili s Kandráčom patrili k zaujímavým momentom sobotného večera.


Postupujúci z východo- a západoslovenského regiónu:


Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: facebook.com/janakirschner