Spevák Usher vydal pred pár dňami nový album Coming Home. A nemohol na neho upozorniť lepšie, ako v polčasovej prestávke najsledovanejšieho športového podujatia roka, hoci mu nevenoval ani pár sekúnd. Super Bowl 2024 si do svojej histórie zapisuje nielen športového víťaza, ale aj R&B odkaz amerického hudobníka, ktorý pripomenul svoje najväčšie hity, ktoré sme počúvali pred dvadsiatimi rokmi.

"Povedali, že to nezvládnem, povedali, že tu dnes nebudem, ale som tu," uviedol svoju polčasovú hudobno-tanečno-korčuliarsku šou Usher. U našinca vyvolalo oznámenie o Usherovi ako hlavnej hviezde tohtoročného Super Bowlu pochybovačné zdvíhanie obočia. Usher v roku 2024, to prečo? V Amerike sa mu ale nedávno podarilo oživiť svoj status R&B legendy vďaka rezidencii v Las Vegas.

Na Super Bowle potvrdil, že hitov na svojom konte má dosť na to, aby presvedčil všetkých kritikov o tom, že právom patrí na takéto celosvetovo ostro sledované podujatie. A tu nastal prvý problém. Nasúkal ich do svojho vystúpenia viac ako tucet, akoby mal naozaj potrebu niekomu niečo dokazovať. Žiadna zo skladieb nestihla vyniknúť a už ju striedala ďalšia. Dynamika prestrihov medzi pesničkami a scénami nadobudla chaotický charakter.

Tomu ale predchádzal jeden výnimočný, absolútne pokojný moment. Hosťujúca Alicia Keys otvorila ďalšiu časť vystúpenia úvodným tónom svojej klavírnej balady If I Ain't Got You. V poslednom verši refrénu sa k nej pripojil prichádzajúci Usher. Následne si spolu zaspievali duet My Boo. Intímny úvod následne vystriedala poriadna párty, postavená najmä na hitoch z albumu Confessions z roku 2004.

Usher sa na pódiu mení na temperamentného šoumena, to sa mu musí nechať. S každou skladbou predviedol inú choreografiu, iný outfit, spoluprácu s množstvom tanečníkov a akrobatov, ktorí žiarili v pestrofarebných kostýmoch. V jednej z choreografií sa pódium premenilo na klzisko a Usher sa prekorčuľoval pomedzi nohy Will.i.ama, ktorý bol ďalším z jeho hostí. A prišlo aj na vyzliekanie. Chvíľku na odhalenie hornej časti svojho tela si našiel počas balady U Got It Bad, v ktorej sa k nemu pridala speváčka a gitaristka HER. Raperi Ludacris a Lil Jon sa k Usherovi pripojili v mashupe zo skladieb Turn Down for What a Yeah!. Lepšiu voľbu na záver vystúpenia by Usher ani nemohol urobiť.

Vizuálne sa vystúpenie podarilo na výbornú. Polčasová šou má byť okázalá a má pôsobiť na všetky vnemy. Usher aj jeho tím si dali záležať na detailoch a všetko do seba zapadalo. No ak ste stíhali popri sledovaní aj počúvať, zrejme vám neušlo zopár falošných momentov, ktoré však ušli Usherovi. Vzhľadom na náročnosť celej dramaturgie a fakt, že využil celých 15 minút, ktoré umelec v rámci polčasovej prestávky môže maximálne dostať, sa na to asi aj tak rýchlo zabudne. Jedna vec sa ale dá vystúpeniu bez pardónu vytknúť. Nenašlo sa v ňom ani pár sekúnd na aktuálny singel Good Good z čerstvého albumu, ktorý by upozornil na to, že umelcovo meno nemá evokovať len oprášené hity, ale aj jeho aktuálnu formu.

Prečítajte si tiež: Prečo Taylor Swift odmieta vystúpenie na Super Bowle?

Autorka: Miroslava Rabčanová