Zisťovanie vekového priemeru účastníkov letných festivalov by bolo pre organizátorov určite zaujímavou výzvou. Jednoduchšie je však zistiť, čo majú spoločné kapely Para, Puding Pani Elvisovej a Chiki Liki Tu-a. Všetky tri hudobné zoskupenia sa 19. a 20. júna stretnú v Banskej Bystrici na festivale Rockscape, a zároveň oslavujú 20. výročie svojho vzniku.

Bratislavskú skupinu Para založil v roku 1995 basgitarista Matúš Valo. Pôvodne ska-punkové piesne nahradil rozpoznateľne špecifický pop rock, vďaka ktorému (a výbornej pódiovej show) kapela zaujala pevné miesto na slovenskej hudobnej scéne. V minulosti spolupracovali na koncertnom programe aj s rómskym muzikantským zoskupením okolo Vlada Sendreia. Paru a Sendreiovcov na jednom pódiu bude možné vidieť aj na festivale Rockscape 2015.


Na opačnom konci Slovenska, v Košiciach, vznikol v roku 1995 pôvodne jednorazový projekt Puding Pani Elvisovej. Tento zámer sa našťastie nenaplnil a kapela sa časom zadefinovala ako svojská odpoveď na vtedy populárnu britpopovú scénu. Dokonca sa vypracovala na stálicu hudobných festivalov. Fanúšikmi boli niekoľkokrát ocenení ako najlepšia koncertná kapela roka. Dvadsiate výročie na scéne oslavujú vydaním nového albumu a návratom na koncertné pódiá.

Prečítajte si: Puding pani Elvisovej: Zapadli sme do scény, už tam máme svoje miesto


Dvadsaťročným oslávencom je aj svojrázna prešovská kapela Chiki Liki Tu-a, ktorá má za sebou náročný úvod roka. Po desiatich rokoch nahrala a vydala očakávaný nový album, ktorý sa stretol s veľmi pozitívnymi ohlasmi. Kapela na jar absolvovala úspešné klubové turné, po ktorom určite vylezie na svetlo letných festivalových pódií v skvelej forme.

Čítajte tiež: 50 odtieňov šedivej alebo smiech cez slzy na prešovský spôsob


Horkýže Slíže sa do Bystrice vrátia po dvoch rokoch

O dva roky dlhšie sú na slovenskej hudobnej scéne nitrianski rockeri Horkýže Slíže. V roku 2013 štvorica oslávila okrúhle jubileum, ku ktorému fanúšikom pripravila veľkolepé turné s tradične sebaironizujúcim podtónom v názve: Horkýže Slíže hľadajú talent! Už 20 rokov. Zaplnené športové haly potvrdili veľký záujem hudobných priaznivcov o túto recesisitickú partičku. Pri poslednej návšteve Banskej Bystrice, v rámci spomínaného turné, sa koncert konal na zimnom štadióne. 

Kuko a spol. majú na konte celkovo desať štúdiových albumov, dva výbery toho najlepšieho, jedno živé CD a dve koncertné DVD-čka. S každým albumom kapela vyprodukuje hneď niekoľko hitov, ktoré si každý nielen "hmká celý deň od rána", ale sa na ne môže aj skvele vyblázniť počas koncertov. Pre kapelu je typický hlavne humor, a to nielen v obsahu textov, ale aj v použitých kostýmoch, či príhovoroch medzi skladbami.


Na festivale Rockscape 2015 budú mať Horkýže Slíže koncertnú premiéru v legendárnom banskobystrickom amfiteátri. Predkapelu na jubilejnom turné im robila ďalšia punková legenda - Slobodná Európa, ktorá vystúpila aj počas minulého ročníka festivalu. Tentokrát ju adekvátne nahradí Zóna A a mnohé iné známe mená slovenskej rockovej, punkovej a alternatívnej scény. Výnimočné bude vystúpenie nórskej rock'n'rollovej hviezdy The Carburetors, ktorá bude spolu s Horkýže Slíže headlinerom sobotného večera.

Okrem spomenutých kapiel vystúpia 19. a 20. júna v Banskej Bystrici napríklad aj Vrbovskí Víťazi, Zlokot, rakúski Freiraum 5, výborné mladé kapely ako Bad Karma Boy, From Our Hands, Millhouse, Vaudeville, Shadow of Television, či domáci Hard To Say. Služobne ostrieľanejšie kapely bude okrem Zóny A reprezentovať aj Grexabat. Jednodňové vstupenky je možné zakúpiť v cene 13 eur, vstupné na celý festival je 19 eur.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Rockscape 2015 Zdroj: PR

Informácie pre Hudba.sk poskytol Rastislav Škrinár.

Foto: Jaro "Jaris" Vaľko

Súvisiaci interpreti: Chiki Liki Tu-a, Para