Cyklus Music & Film bratislavského Kina Lumière uvedie v stredu 13. septembra záznam koncertu David Gilmour v Pompejách (2017). Spevák a gitarista legendárnej kapely Pink Floyd odohral v kulisách ruín najstaršieho amfiteátra na svete dva spektakulárne koncerty, počas ktorých odzneli jeho sólové skladby i hity slávnej skupiny.

David Gilmour odohral v Pompejách dva koncerty v júli minulého roka. Z ich zostrihu vznikol film, v ktorom znejú hity Gilmourovej sólovej kariéry, nesmrteľné klasiky, ale i menej známe skladby skupiny Pink Floyd. "Ide o unikátnu projekciu, film je možné vidieť vo vyše 2000 kinách na celom svete len počas tohto jediného večera," informovala TASR Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

"Film je ohromujúci. Jeho atmosféru dotvára dokonalá audiovizuálna šou plná laserových efektov, pyrotechniky a videoprojekcií na obrovskej okrúhlej obrazovke, akú poznáme už z koncertných čias legendárnej kapely. Vďaka svetelným efektom a pyrotechnike na vrchole amfiteátra sa diváci pred pódiom občas cítili ako vo vnútri sopky. Ale základom celej šou zostáva hudba," hovorí dramaturg cyklu Music & Film Miro Ulman. Premietania filmu sa uskutočnia 13. septembra o 18:00 a o 20:30 v bratislavskom kine Lumière.


Koncerty v Pompejách boli súčasťou Gilmourovho celosvetového turné k jeho štvrtému sólovému štúdiovému albumu Rattle That Lock z roku 2015. Turné trvalo takmer rok a jeho 50 koncertov videlo vyše 400-tisíc. Vystúpenie Gilmoura na nádvorí zámku Schönbrunn v Rakúsku v rámci tohto turné získalo cenu LEA (Live Entertainment Award) za Koncert roka.

Mohlo by vás zaujímať:

David Gilmour naďalej šíri slávu Pink Floyd, v Poľsku očaril aj s orchestrom

Vo filme na pódiu sprevádzajú 71-ročného Gilmoura basgitarista Guy Pratt, ktorý hrával s Pink Floyd od 80. rokov minulého storočia, gitarista Chester Kamen, ktorý koncertoval s Watersom aj Gilmourom a nahrával s hviezdami od Paula McCartneyho až po Massive Attack, bubeník a perkusionista Steve DiStanislao, dlhoročný klávesák Rolling Stones Chuck Leavell, hráč na klávesové nástroje a dlhoročný spolupracovník Michaela Jacksona Greg Phillinganes či 21-ročný brazílsky saxofonista Joao Mello.

Skladby z Gilmourových sólových albumov Rattle That Lock a On An Island (2006) doplnili piesne Pink Floyd. Slávna kapela vystúpila na rovnakom mieste v roku 1971, ako však uvádza Ulman, Gilmourove koncerty v Pompejách neboli o nostalgickom spomínaní na ikonický koncert, ktorý bol zvečnený filmom Pink Floyd: Live at Pompeii (1972). Jedinou piesňou, ktorá tam zaznela v roku 1971 aj v roku 2016, bola One of These Days. Diváci sa môžu tešiť aj na Shine On You Crazy Diamond, Wish You Were Here alebo Comfortably Numb: "A tiež na skladbu The Great Gig In The Sky z albumu The Dark Side of the Moon, ktorú David hráva veľmi zriedkavo."
      
Režisérom filmu je Gavin Elder, ktorý s Gimourom spolupracoval aj na viacerých sólových videoklipoch či na zázname koncertu v poľskom Gdansku v roku 2008.

Zdroj: TASR
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: David Gilmour