Tri roky po úspešnom albume V hmle prichádza kapela Fallgrapp s novou štúdiovkou. Na trh sa dostane v marci opäť pod hlavičkou vydavateľstva Gergaz a predznamenáva ju emotívny singel Ostrov. Tak ako býva u kapely zvykom, sprevádza ho originálny a silný vizuál so surreálnou atmosférou.

Slovenská kapela Fallgrapp je okrem svojej osobitej tvorby, kombinujúcej elektroniku, pop, sláčikové nástroje a do lyriky zaodetú slovenčinu, známa práve svojimi prepracovanými videoklipmi. Ani Ostrov nie je výnimkou, takže novinka je pastvou pre uši aj oči.

"Jureš nám zveril veľmi jemný a citlivý song, svoju osobnú záležitosť. Naším cieľom bolo zobraziť rozpadajúci sa vzťah dvoch ľudí. Hoci spolu prežili mnoho krásneho, v momente, kedy sú si už úplne odcudzení, si uvedomujú, že vzťah nie je možné stavať iba na spoločných spomienkach," opisuje pražská skupina kreatívcov AZN kru, ktorá sa postarala o vizuálne stvárnenie silnej rozchodovej skladby.


Autorom milovaná aj nenávidená pieseň

V piesni Ostrov nájdete všetky ingrediencie typické pre Fallgrapp - tajuplnú a snovú exotiku v podobe jemnej elektroniky, hutných sláčikov a delikátneho, no naliehavého vokálu. Napriek tomu je cítiť progres v spojení hudby s emóciou a skladba hneď na prvé počutie ide pod kožu tak ako asi žiadna z doterajšieho repertoáru skupiny.

Jej líder a hlavný autor hudby Jureš Líška ju opisuje ako svoju najosobnejšiu pieseň. A tiež o nej dnes na Facebooku napísal, že je to "pieseň, ktorú milujem a nenávidím zároveň, ktorá mi najviac pomáhala v hnusných etapách života, ale aj ma vracala naspäť do minulosti. Pieseň, ktorú som počas dvoch rokov prerábal snáď miliónkrát, a ktorú by som nikdy nedokončil, keby som si nepovedal: 'už stačí, lebo sa na totálku zbláznim'. Ale čo ma najviac štve, že nikdy to nebude také, ako to mám v hlave. Aj keby som na to mal 100 rokov."

Výrazný podiel na pesničke má speváčka Nora Ibsenová, ktorá je autorkou textu a vymyslela vokálne linky. "Pre mňa je to mimoriadne silná skladba o stavoch a pocitoch, ktoré zažil snáď každý. S tým textom som sa trápila trištvrte roka. Aby vo svojej krátkosti vystihol tak širokú tému, akou je túžba. A hoci to znie ako lacné klišé, je to proste tak - asi všetci chceme zažiť tú 'vesmírnu lásku'... Niekde hlboko vo vnútri túžime po tej fantazmagórii, o ktorej si ani nie som istá, či existuje. A či vôbec môže trvať viac ako päť minút..."

O sláčikové aranžmány ku skladbe sa postarali Martin "Majlo" Štefánik (Ľudové Mladistvá) a Spectrum Quartett. Skladbu ste mohli už pred samotnou premiérovu videoklipu počuť v novom slovenskom filme v réžii Jakuba Kronera Šťastný nový rok, ktorý beží v slovenských kinách od decembra minulého roka a ešte v predvianočnom období ho zhliadlo viac ako 100-tisíc divákov.  
 


nakrúcanie videoklipu Ostrov Zdroj: AZN kruZ nakrúcania videoklipu Ostrov

Jedna zo zásadných kapiel dekády

Fallgrapp je slovenské hudobné zoskupenie podmanivo spájajúce elektroniku s akustickými nástrojmi, sláčikovým triom a ženským vokálom. Tvorbu a koncerty kapely charakterizuje nezameniteľná intímna atmosféra, zaujímavo vrstvené aranžmány či netradičný prístup k slovenským textom.

Debutový album Rieka (2014) patrí k skvostom slovenskej hudobnej scény. Okrem iného nesie prvenstvo v počte získaných hudobných ocenení Radio_Head Awards v rámci jedného roka, kedy získal rovno štyri ceny - Album roka, Singel, Debut a Elektronická nahrávka roka 2014. V nedávnej ankete, do ktorej redakcia Hudba.sk zapojila aj ďalších profesionálov zo slovenskej hudobnej scény, sa nahrávka umiestnila v prvej päťke najlepších slovenských albumov dekády 2010-2019.

Album obsahuje skladby ako Ľadový útes, I.N.A alebo Vlasy, ktorej videoklip zaznamenal na Youtube viac ako 1,2 milióna zhliadnutí. Celkom slušné na kapelu, ktorú komerčné rádiá odmietajú hrať... V poradí druhý album V hmle (2017) sa vyznačuje väčšou pestrosťou a spoluprácami s menami ako Jana Kirschner, Vec, či Juraj Benetin (Korben Dallas). Názov tretej štúdiovky zatiaľ kapela neprezradila, na trhu by sa mal však objaviť už o tri mesiace a dovtedy sa môžete tešiť aj na ďalší singel s klipom.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Zuzana Mráziková. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: AZN Kru