Skupina skladateľa a textára Tomáša Lukačku minulý rok vydala debutový album a teraz ho pripomína novým videoklipom k pohodovému singlu Zlatý chlapec. Vizuál s DIY estetikou je poctou Bratislave, ukazuje dominanty hlavného mesta ale aj iné obľúbené miesta členov kapely FunTomas.

"Máme nový videoklip a to je vždy dôvod na radosť. Pre nás je špeciálny hneď z viacerých dôvodov. Je prvý, ktorý prichádza po vydaní nášho debutového albumu Obete šťastia a točili sme ho vo večernej Bratislave, takže to bola srdcová záležitosť. Skladba je, ako inak, o láske... A o túžbe, ktorá nás ženie vpred. Často sa snažíme veci uponáhľať, čo neraz platí aj v citovej rovine. Doba sa zrýchlila, ale niekedy je menej viac," približuje skladbu Zlatý chlapec jej autor Tomáš Lukačka.

Niektoré pasáže klipu pôsobia takmer ako reklama na Bratislavu. Bol to zámer? "Väčšina z nás sa tu narodila a všetci sme súčasťou tohto mesta. Každý v ňom máme svoje obľúbené miesta. Výber lokalít preto prebehol veľmi inštinktívne. Napríklad Muca (basgitarista) nemohol nehrať pred rozhlasom. Paola di Salerno potrebovala v zábere UFO, keďže v skladbe hrá dychy ako z inej planéty. Ja som si zahral pred Prezidenstkým palácom a zanôtil som si aj cestou do Funusu. Bolo to veľmi príjemné. Je to naše mesto a je plné zvukov. Má svoju frekvenciu a rytmus. Večer a v noci je to celkom iná pesnička. Je krásne s Bratislavou súznieť týmto spôsobom, užili sme si to."

V minulosti mali FunTomas vo videoklipoch výrazné kostýmy a umelé fúzy. Novinka je v tomto smere výnimkou, no podľa Lukačku "fúzy ešte nepovedali posledné slovo". K videoklipu, ktorý je "normálnejší", ho inšpiroval bratranec.

"Po vydaní albumu som dostával spätnú väzbu od nášho okolia a špeciálne som si zapamätal slová môjho bratranca Mareka: 'Muzička už celkom super, ešte nejaký ten klip k tomu...' Hneď som zakontroval: 'Môj zlatý ja mám také haluzné klipy k tomu vymyslené, že odpadneš!' A v tom to prišlo – moment inšpirácie a pravdy: 'Haluzné klipy už máš, skús teraz jeden normálny.' Jeho úprimnosť ma dojala," hovorí Tomáš so smiechom. "Na druhej strane aj ja som od začiatku cítil, že táto pesnička si pýta iný obraz. Už keď som ju písal, bola predstava klipu iná ako pri tých predchádzajúcich, kde išlo vždy o štylizáciu. V tomto prípade išlo práve o to byť sám sebou."

Ďalšie klipy má už kapela rozpracované a napísané sú už aj pesničky na ďalšie albumy. "Môj plán na najbližšie obdobie je dokončiť dva albumy – slovenský a anglický. Všetky pesničky sú už napísané, ale každý, kto vydal album, vie, že je to veľa práce. Necháme to preto ešte chvílku vyzrieť," dodáva Tomáš. Zároveň by sa chcel tento rok s kapelou viac venovať aj koncertom a priniesť ľuďom svoju hudbu naživo.

Album Obete šťastia, na ktorom je medzi jedenástimi skladbami aj chytľavý letný singel More je dar, môžete počúvať na všetkých streamovacích službách. Viac sa o "dlho zrejúcom" debute kapely FunTomas dočítate TU.

Redakciu Hudba.sk za kapelu FunTomas informoval Tomáš Lukačka. Správu sme upravili a doplnili.