FunTomas sa už na slovenskej scéne s menšími či väčšími prestávkami hlási o slovo nejaký ten rôčik. Mierne ho pribrzdila pandémia, ale získaný čas skupina využila na dokončenie debutového albumu Obete šťastia. Ide o autorský pesničkový počin Tomáša Lukačku, zakladajúceho člena bratislavskej úderky Hugo Čáves Orchestra, ktorý "zo šuplíka" vytiahol texty aj hudbu.

"Vlastné pesničky som začal písať v podstate hneď, ako som dostal prvú gitaru. Veľmi rýchlo som zistil, že zahrať si skladby mojich hudobných vzorov nebude až také jednoduché a celkom prirodzene ma to naviedlo na vlastnú cestu," priznáva Tomáš Lukačka, ktorý napokon do debutového albumu vložil viac než dve dekády svojho života. "Každá pesnička je o nejakom zážitku, pocite, životnej situácii a v podstate aj celý album predstavuje ucelený príbeh. Môžem povedať, že do určitej miery je to môj životný príbeh. Najstaršia pieseň má už viac ako 22 rokov, ďalšie skladby vznikali priebežne počas uplynulej dekády."

"Bol to neľútostný boj mňa so sebou samým. Mal som určitú predstavu a chcel som ju naplniť v každom jednom takte každej piesne. Uvedomujem si zároveň, že som tým kolegov dosť mučil, za čo by som sa chcel týmto aj verejne ospravedlniť. Najviac si to odniesol môj dobrý kamarát Samuel Kovács, ktorý sa celého procesu zúčastnil aj ako producent. Samko je veľmi šikovný muzikant a dobre sa nám spolupracovalo, ale boli momenty, keď sme si siahli na dno mentálnych síl - ako keď sme potrebovali v štúdiu trošku doladiť sláčikový orchester... O to viac si vážim všetkých hudobníkov, ktorý mi na album nahrali svoje umenie. Sú to pre mňa všetko blízki ľudia, kamaráti, ktorých mám úprimne rád," dodáva autor projektu FunTomas.



Tomáš Lukačka si na albume popri naspievaní všetkých skladieb aj zahral na rôznych nástrojoch, pomohli mu však viacerí kamaráti - inštrumentalisti. Okrem spomínaného gitaristu a producenta Samuela Kovácsa, ktorý je okrem iného podpísaný aj pod hitom Márie Čírovej Unikát, sa na tak nahrávke podieľali aj ďalší slovenskí hudobníci. Je medzi nimi napríklad Daniel Špiner, známy najmä ako klavirista Katky Koščovej. Zároveň je aj zaťom Andreja Šebana, s ktorým Lukačka dlhodobo spolupracuje ako manažér.

Pozornosť púta i trio bubeníkov Emil Frátrik, Michal Fedor a Dušan Černák, ktorí sa postarali o kvalitnú a nekompromisnú rytmiku skladieb. Basgitaru v titulnej skladbe Obete šťastia nahral Miroslav Gazdík. Veľkú pridanú hodnotu priniesli aj Tomášovi kolegovia z Hugo Čáves Orchestra - Martin "Krížo" Krížik, Paola di Salerno a Matej Borovička. Špeciálnym hosťom nahrávky je huslista Ján Kružliak ml. a v piesni Mínus môžete počuť dokonca aj deti frontmana skupiny, ktoré naspievali refrénové vokály.


Nahrávka je žánrovo rozmanitá, no vďaka poctivému tradičnému zvuku bez syntetizátorov a elektroniky pôsobí kompaktne. Obsahuje citlivé osobnejšie pesničky, ale núdza nie je ani o rockovejšie tempá či dokonca punkovú nakladačku, pričom na konci albumu čaká poslucháčov aj prekvapenie v podobe tzv. hidden tracku... Ďalšie prináša samotný obal nahrávky, ktorého vnútro zdobia obrazy uznávaného slovenského výtvarníka Stana Černého. "O tom nič neviem, niečo tam je?" pýta sa potmehúdsky Lukačka.
 

Album Obete šťastia je dostupný na všetkých streamovacích platformách a verejnosť si bude môcť aktuálnu zostavu kapely FunTomas čoskoro vypočuť aj naživo. Krst albumu sa uskutoční vo štvrtok 2. marca o 19:00 v bratislavskom .klube pod lampou, na koncerte bude mať kapela k dispozícii aj fyzický nosič. "Prídte si to užiť spolu s nami," pozýva Tomáš Lukačka.

Redakciu Hudba.sk informoval Tomáš Lukačka. Správu sme upravili a doplnili. Ďalšie informácie a novinky kapely FunTomas môžete sledovať na oficiálnych stránkach 
www.funtomas.sk a www.facebook.com/funtomasband.