Má 29 rokov a za sebou slušnú zbierku úspešných nahrávok, nielen ako Alix Perez, ale počas posledných rokov aj vďaka alteregu Arp 101. Jeden z najinovatívnejších hudobníkov zo súčasnej generácie elektronických producentov je po 18 mesiacoch práce späť s novým albumom Chroma Chords, ktorý príde v piatok (17.5.) predstaviť aj na Slovensko.

Alix Depauw, známy vo svete hudby ako Alix Perez, sa narodil v Belgicku, dnes žije v Londýne a jeho detstvo bolo spojené práve so sťahovaním. Keď mal 5 rokov, jeho rodina sa presunula do Francúzka a v štrnástich ho čakala ďalšia zmena prostredia - Britské ostrovy. V pokojnom prostredí menšieho mesta na juhu Anglicka jazdil na skateboarde, bojoval s prvotnou neznalosťou jazyka a spoznával novú hudbu aj vďaka svojej mame, ktorá v tom období hrávala ako dídžejka a navštevovala dnes už legendárne Metalheadz večierky v klube Blue Note. Keď potom na škole stretol ďalších dvoch skejťákov so záľubou v drum&basse, všetko bolo jasné.

Prvé nahrávky z rokov 2005 až 2006 ukázali jeho zvuk v polohe soulful drum&bassu, nie náhodou ovplyvneného hip-hopom, soulom a funkom, ktorý sa mu dostal pod kožu práve vo Francúzku. Ako sám hovorí - nebyť sťahovania do UK, dnes by bol asi hip-hoper. Tieto vplyvy však v jeho tvorbe cítiť dodnes, ba dokonca čoraz viac. Takto znie jedna z noviniek, ktorá sa bude nachádzať na albume Chroma Chords.


Domovským vydavateľstvom Alixa Pereza je Frictionova značka Shogun Audio, kde v roku 2009 vydal svoj dlhohrajúci debut 1984. Práve tento album ho definitívne katapultoval na výslnie drum&bassovej scény. Krištáľovo čistý zvuk, hlboké basy a žánrová pestrosť mu ako typické poznávacie znamenia jeho tvorby zabezpečili pozitívne odozvy z celého sveta a jeho chuť posúvať veci stále ďalej ho neopustila. Spoločná hitovka Forsaken so Spectrasoul, deepový roller Myriads, spolupráca s Foreign Beggars na strašidelnej The Cut Deepends, alebo Suffer In Silence so Zero T sú len zlomkom hudobnej rozmanitosti, ktorú Alix na prvom albume ponúka. Rok 2010 však priniesol už temnejšiu EP Dark Days a spoluprácu s holanďanmi Noisia, či opäť s partiou Foreign Beggars.


Počas ďalších rokov sa venoval najmä svojmu "druhému hudobnému ja" a ako Arp 101 ukázal svoje zručnosti v pomalšej elektronickej bass music. Paralelne však pracoval na ďalšom veľkom projekte, ktorý bez škrupín ukáže jeho ďalšie smerovanie. Naspäť ku koreňom - k hip-hopu. Nie však prvoplánovo, ale sofistikovane. Half-tempo drum&bass, spolupráce so známymi vokalistami a rapermi, mazanie hraníc medzi žánrami a nový svieži zvuk s prímesou toho najlepšieho z minulosti - to všetko bude precízne namiešané na novom albume Chroma Chords, ktorý vychádza už v máji. O tom, že ide o veľkú udalosť a výsostne aktuálne meno, svedčí aj fakt, že Alix Perez namixoval aktuálny BBC Essential Mix. Vypočujte si ho na konci článku.

Len tri dni pred oficiálnym vydaním nového albumu - v piatok, 17. mája - ho príde osobne odprezentovať aj na Slovensko. V bratislavskom KC Dunaj zahrá v rámci klubovej noci SIGNAll_FM Night. Lineup doplnia domáci dídžeji, ktorí svojím zvukom skvele zapadnú do konceptu večera - Gabanna, Source Code a Lixx. Kompletné info o akcii nájdete priebežne na www.signallfm.sk/night a na Facebooku.


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Michal Sekera, organizátor akcie.