Festival Symfónia umenia prinesie v septembri do Bratislavy veľké hudobné osobnosti. Sú medzi nimi aj tenoristi Rolando Villazón, ktorý program podujatia otvorí 1. septembra v sprievode Slovenskej filharmónie, a José Cura, ktorý sa predstaví na záver festivalu 10. septembra.

Tento rok je pre návštevníkov festivalu v priestoroch Pradiarne 1900 pripravený bohatý program, ktorý vynikne nielen svojou rozmanitosťou, ale aj jedinečnosťou. Hlavným cieľom festivalu Symfónia umenia je ponúknuť dychberúce hudobné predstavenia, ktoré spájajú rôzne štýly klasickej hudby a operného umenia.

"Želáme si, aby bol tento festival opäť oslavou umenia a prinášal emócie všetkým bez rozdielu. Aby vďaka tomuto festivalu čoraz viac ľudí spoznalo tvorbu z veľkých koncertných sál, divadiel a výstavných siení. Podporte ho svojou prítomnosťou, lebo umenie musí zostať nedotknuteľné," vyzýva zakladateľka festivalu Symfónia umenia Andrea Kozáková

Na festivale Symfónia umenia 2023 zažijete nezabudnuteľné umelecké zážitky a inšpiráciu. Medzi vystupujúcimi sú José Cura, Matt Dusk či Rolando Villazón a Slovenská filharmónia.

Rolando Villazón prvýkrát na Slovensku

Svetovo preslávený tenorista bude mať na festivale slovenskú premiéru. Absolvuje ju už o tri týždne, v piatok 1. septembra o 19:00, v sprievode Slovenskej filharmónie. Rodák z Mexico City je nositeľom celého radu prestížnych vyznamenaní vrátane titulu Rytier Rádu umenia a literatúry Francúzska, ktoré sa mu stalo druhým domovom. Villazón získal tiež francúzske vyznamenanie Les Victoires de la Musique za Zahraničný objav roka.

V roku 2004 dostal ocenenie Echo Classics Award za svoj prvý sólový album, o rok neskôr cenu Gramophone Classical Music Awards za svoj druhý album. V súčasnosti vystupuje úspešne na všetkých dôležitých operných scénach sveta ako Berlín, Mníchov a Viedeň, v opere La Scala v Miláne, v Metropolitnej opere v New Yorku či na Salzburskom festivale. Predstavil sa tiež v Londýne, Paríži, Baden-Badene, Lipsku či Ríme. Pravidelne spolupracuje s významnými dirigentmi, ako sú Daniel Barenboim alebo Yannick Nézet-Séguin.

José Cura odspieva výnimočný koncert

Medzi najvýraznejšie mená tohtoročného vydania festivalu patrí tiež José Cura, ktorý odohrá 10. septembra koncert s názvom Boleros by Manzanero. Slovenské publikum si môže v premiére vychutnať umenie plné vášne a temperamentu, ktoré sú pre umelca s latinsko-americkými koreňmi príznačné. Po prvý raz vo svojej kariére venuje tento spevák celý koncert práve hudbe z Latinskej Ameriky.

Počas večera odspieva celý koncertný program Boleros. Jeho autorom je Armando Manzanero, ktorý patrí k najväčším skladateľom Latinskej Ameriky. Za svoje celoživotné dielo získal cenu Grammy. Na koncerte odznejú skladby ako Como yo te ame, Te extrano, No me platiques a ďalšie.

Vstupenky na jednotlivé dni festivalu Symfónia umenia si môžete zakúpiť na stránke Predpredaj.sk, kde nájdete aj celý program podujatia. 

Zdroj: PR článok (Hudba.sk edit)