Legendárna britská kapela The Beatles dostane od americkej Národnej akadémie nahrávacích umení a vied cenu Grammy za celoživotné dielo. Okrem The Beatles sa laureátmi Grammy Lifetime Achievement Award stanú aj Kraftwerk, Clifton Chenier, The Isley Brothers, Kris Kristofferson, Armando Manzanero a zosnulá huslistka Maud Powell.

Grammy Trustees Award za výnimočný prínos hudbe udelia zosnulému fotografovi rockových hviezd Jimovi Marshallovi, talianskemu skladateľovi Enniovi Morriconemu a producentovi a majiteľovi FAME Studios Rickovi Hallovi. Technickú Grammy dostane posmrtne vynálezca gramofónu Emile Berliner a tiež predstavitelia spoločnosti Lexicon. Ocenenia rozdajú 25. januára, deň pred slávnostným udeľovaním Grammy v hlavných kategóriách.

Dvaja zo spomenutých interpretov sa v roku 2014 predstavia na Slovensku. Slávny tvorca filmovej hudby a dirigent Ennio Morricone vystúpi v apríli v Bratislave (viac info) a nemecká elektronická legenda Kraftwerk bude jedným z headlinerov festivalu Pohoda.

Skupinu The Beatles, ktorá dobyla hudobný svet pred pol storočím, síce už určite nikdy koncertovať neuvidíme, no verných fanúšikov a zberateľov určite poteší vydanie 59 raritných verzií skladieb, ktoré budú zverejnené na iTunes budúci utorok. Pôjde o doteraz nezverejnené štúdiové verzie ich piesní a tiež audio záznamy z vystúpení, ktoré nahrali pre BBC. Niektoré skladby pochádzajú z rovnakých šou, z ktorých vznikla aj kompilácia On Air - Live at the BBC Volume 2 (2013).

Fanúšikovia a fanúšičky sa môžu tešiť aj na akustickú demo verziu piesne Bad to Me, ktorú napísali John Lennon a Paul McCartney pre formáciu Billy J. Kramer with The Dakotas a tiež Lennonovu klavírnu demo verziu skladby I'm in Love známej od skupiny The Fourmost.

Zdroj: SITA (Grammy.com, bbc.co.uk)
Foto: AP Photo/Dan Grossi

Súvisiaci interpreti: The Beatles, Kraftwerk