Vo veku 85 rokov zomrel americký skladateľ Angelo Badalamenti, známy najmä ako autor hudby z kultového seriálu Mestečko Twin Peaks amerického režiséra Davida Lyncha ale aj k viacerým jeho filmom. Správu o úmrtí potvrdila v pondelok skladateľova rodina. Zomrel v nedeľu prirodzenou smrťou, obklopený členmi rodiny.

Angelo Badalamenti získal v roku 1990 za hudbu k seriálu Mestečko Twin Peaks americkú cenu Grammy a s Davidom Lynchom ďalej úzko spolupracoval.

Zložil aj hudbu k jeho temnému thrilleru Modrý zamat z roku 1986 a k ďalším snímkam ako Divokosť v srdci (1990), Lost Highway (1997) či Mulholland Drive (2001).


V roku 2008 mu na World Soundtrack Awards udelili cenu za celoživotné dielo. Od Americkej spoločnosti skladateľov, autorov a vydavateľov (ASCAP) dostal v roku 2011 Cenu Henryho Manciniho.

"Rodina hudobného skladateľa Angela Badalamentiho potvrdzuje, že skladateľ, milujúci manžel, otec a starý otec zomrel 11. decembra 2022 pokojne prirodzenou smrťou, obklopený rodinou," uviedli najbližší príbuzní v oznámení a dodali: "Rodina si váži rešpektovanie súkromia v tomto období."


Zdroj: TASR (DPA), Hudba.sk edit

Súvisiaci interpreti: Angelo Badalamenti