Šieste kastingové kolo bolo zároveň posledným, kedy sme mali možnosť spoznať všetkých súťažiacich. Poslednú šancu využili aj speváci známi z iných speváckych súťaží ako Dáša Šarközyová, Peter Bažík či "mníška" Monika Agrebi. Zaujal však najmä muž, ktorý si trúfol zaspievať Mariku Gombitovú.

Počas posledného kastingu speváckej šou predstúpil pred porotu Čech Petr Simandel, ktorý sa postaral o jedno z najväčších prekvapení večera aj celej súťaže. Svoju šancu na úspech postavil na známom slovenskom hite dvojice Žbirka-Gombitová V slepých uličkách. Na tom by ešte nebolo nič netradičné, prekvapenie prišlo až v časti piesne, ktorú pôvodne naspievala Marika Gombitová. Spevák totiž skladbu zaspieval dvoma rôznymi hlasmi, čo asi nikto nečakal.

Sisa Lelkeš Sklovská ocenila predovšetkým krásny nápad, takýmto spôsobom interpretovať pieseň. Vystúpenie sa páčilo aj jej ostatným kolegom. "Máš rozsah ako blázon, mne sa to moc páčilo," uviedol Ondřej Brzobohatý. "Tú Mariku si zaspieval nádherne, musím uznať, že to nebolo zlé," dodal Oto Klempíř.  

Video z vystúpenia Petra Simandela

Mníška v X Factore? Podvod!

Pod mníšskym rúchom skrývala svoju skutočnú identitu speváčka Monika Agrebi, ktorá takýmto spôsobom obišla pravidlá súťaže. Rovnakým spôsobom to skúšala aj v konkurenčnom Hlase, kde jej prestrojenie odhalili a nemala dovolené sa do súťaže zapojiť. Prečo sa speváčka takýmto spôsobom strápňuje je nepochopiteľné. Šou Elán je Elán nevyhrala a tak zrejme pokračuje vo svojom putovaní za vytúženou slávou, a to akýmkoľvek spôsobom.
 
Na kastingu X Factoru ju porota nespoznala. Naopak, boli očarení skvelým výkonom skromnej míšky, ktorá ich potešila skladbou z repertoáru Věry Špinarovej Jednoho dne sa vrátíš (v pôvodnej verzii ide o skladbu z Morriconeho soundtracku westernu Vtedy na západe). "Vy máte tak krásny hlas, najmä tie altové polohy, že je to nenormálne. Táto pesnička je nesmierne ťažká, naozaj ste ma očarila," hodnotila nadšená Sklovská. O tom, že podala dobrý výkon sa ani nemusíme baviť, ale vytvárať si novú identitu a myslieť si, že to snáď prejde, je už naozaj mimo bežné chápanie. (Viac o kauze "pornomníška" si môžete prečítať na Topkách.)

Video z vystúpenia "mníšky" Moniky Agrebi

Superstaristi Dáša "Mamba" Šarközyová a Peter Bažík

Mladú speváčku Dášu Šarközyovú si možno viacerí z vás pamätajú z tretej série Slovensko hľadá SuperStar, kde ju prezývali Mamba. Prespievala sa medzi top 22 semifinalistov, kde jej cesta v súťaži skončila. Sama priznala, že v tom čase ešte na niečo také nebola ako speváčka vôbec pripravená. Médiá však viac venovali pozornosť jej dráždivým fotografiám, videám a provokatívnym vystúpeniam v televíznych reláciách, než jej speváckej kariére, ktorú si Dáša budovala najmä prostredníctvom muzikálov.

Pred dvoma rokmi sa prihlásila aj do Hlasu ČS, kde dopadla ešte horšie ako v predchádzajúcej súťaži. Cez prvotný výber, ktorý majú v rukách producenti programu, sa nedostala ani len pred koučov. No napriek tomu sa nevzdáva a predstúpila aj pred porotcov X Factoru, čo bola asi jej posledná šanca.

Tentokrát vstúpila na pódium bez akejkoľvek výstrednosti. Napriek tomu na nej mužská časť poroty mohla oči nechať a vychválili jej krásu. Ženskú časť zaujímal predovšetkým spev, ktorý predviedla v skladbe Stay od Rihanny. "Máte všetko, čo by jedna speváčka mala mať. Páčilo sa mi aj vystavanie tej skladby. Je vidieť, že ste študovala spev a že aj spievate, pretože ste dosť vyspievaná. Hlavne to všetko viete predať," zhodnotila najkomplexnejšie Sisa Lelkeš Sklovská.

Video z vystúpenia Dáši Šarköziovej

Známe vám môže byť aj meno Peter Bažík. Niekoľko rokov dozadu bol súťažiacim v druhej sérii SuperStar, kde sa prezentoval predovšetkým ako rocker. S rovnakou kartou to skúsil aj v X Factore. Siahol po skladbe It's My Life od kapely Bon Jovi, s ktorou u väčšiny poroty zabodoval. Do súťaže prišiel preto, lebo má pocit, že je čas postaviť sa na nohy a živiť sa spevom.  Všetci okrem Ota Klempířa mu otvorili cestu k tomuto snu.

"Ty si to rozbalil," pochvaľovala si Sisa. "Takto by hviezda X Factoru vypadať nemala. Ty takto ako si postúpiť nemôžeš. Takže mi sľúb, že to zmeníš," kládol si podmienku Ondřej.  "Za mňa to bolo také menej originálne," zdôvodnil jediné nie v porote Oto Klempíř. Ten nechápal, čo sa jeho kolegom na Bažíkovi tak páčilo. A musím s ním súhlasiť. Peter nepredviedol vyslovene zlý výkon, ale zároveň ani nič nadpriemerné, z čoho by padala sánka. Chce sa prezentovať ako rocker, no v niektorých momentoch až príliš tlačí na pílu a nie je uveriteľný.

Video z vystúpenia Petra Bažílka
 
Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Xfactor.joj.sk

Súvisiaci interpreti: Monika Agrebi