Takmer presne po roku sa do Bratislavy vráti islandská hudobníčka Sóley. Kým koncom mája 2012 vystúpila v Subclube ako predskokanka svojho krajana menom Sin Fang, tentoraz bude hlavnou hviezdou práve ona. Sóley sa predstaví v nedeľu 2. júna v klube LOFT! na Továrenskej ulici.

Sóley, občianskym menom Sóley Stefánsdóttir, študovala hru na piano. V roku 2007 začala navštevovať islandskú Akadémiu umenia a približne v tom čase sa pridala k indie-folkovej skupine Seabear, ktorá patrí pod nemecký label Morr Music. Jej riaditeľa Thomasa Morra Sóley zaujala, a preto sa jej spýtal, či neskladá aj vlastné veci. Dočkal sa, a tak v roku 2010 uzrela svetlo sveta jej prvá sólová nahrávka Theater Island EP založená predovšetkým na zvuku piana a jej špecifickom speve. 

V roku 2011 nasledoval debut We Sink, ktorý naplno odhalil potenciál mladej muzikantky. Zásluhou temných textov a hudby ako vystrihnutej z filmov režiséra Tima Burtona si vyslúžila označenie "nová darkpopová princezná Islandu". Sóley, ktorá je tiež výtvarníčkou, má za sebou predskakovanie na americkej šnúre islandskej senzácie Of Monsters and Men a v súčasnosti je na sólovom európskom turné. Bratislava bude jeho poslednou zastávkou.


Vystúpenie Sóley bude po dvojkoncerte jej krajana ÓlafurArnaldsa (30. mája) ďalšou warm-up akciou pred festivalom BA City Beats, ktorý sa uskutoční 20. a 21. júna na bratislavskom Tyršovom nábreží. Vystúpia na ňom Katy B, Hadouken!, Rudimental, Aloe Blacc, Everything Everything, Stereo MCs (DJ set), The Orb, Tosca, Danko Jones a mnohí ďalší.  


Informácie pre Hudba.sk poskytol Ján Papač, PR manažér klubu LOFT! a festivalu BA City Beats.

Foto: Sigfús Már Pétursson / Ingibjörg Birgisdóttir

Súvisiaci interpreti: Sóley