V závere 90-ich rokov priniesli System of a Down do nu metalu čerstvý vietor svojim eklektickým rovnomenným debutom. Teraz po dvanástich rokoch prinesú svoju očakávanú šiestu štúdiovku.

Magnet týždňa

O novom albume System of a Down sa šepkalo už dlhšie. V poslednej dobe kapela ohlásila viacero koncertov, jeden aj na neďalekom festivale Nova Rock v Rakúsku. Teraz je to už isté – nový album, ktorý vyjde v roku 2017 – potvrdil v rozhovore pre magazín Kerrang! John  Dolmayan, bubeník SOAD. Detaily zatiaľ známe nie sú, ale vzhľadom na úspech ich predošlých albumov bude kapela určite pod veľkým tlakom. Takže nám len zostáva dúfať, že všetko dopadne podľa očakávaní. (pm)


Šrot týždňa

Ak ste náhodou nezachytili, že Donald Trump bude ďalším americkým prezidentom, tak vám úprimne závidím. Samozrejme nechceme ísť do politických debát, len sme vybrali najzaujímavejšie reakcie na jeho osobu a celú situáciu. Marilyn Manson napríklad vo svojom videu k ukážke skladby Say10 odreže hlavu postave nápadne podobnej Trumpovi. (Mimochodom, song je to fakt výborný - temný, miestami až ambientný, s výrazným rockovým refrénom. Fanúšikom tohto hudobníka sa bude určite páčiť.)


Stray from the Path vo videu The House Always Wins zdôrazňujú, že je úplne jedno, koho volíte, všetci sú aj tak zlí a kašlú na bežných ľudí.


Jednoznačným víťazom "diskusie" je ale určite jednorazový projekt frontmana Cattle Decapitation - Anal Trump a mikroskladby inšpirované výrokmi Donalda Trumpa, ako napríklad "Mám rád vojakov, ktorí sa NENECHAJÚ zajať" či "Mexickí sudcovia sa nepočítajú". Celé dielo s ironickým názvom That Makes Me Smart! si môžete vypočuť na Bandcampe. (pm)

Novinky

Ak by ste čakali, že video k skladbe Sick ("chorý") od austrálskej pätice Twelve Foot Ninja nebude choré, ste asi chorý. Singel z ich ostatného albumu Outlier patrí medzi najlepšie momenty celej dosky. Video je podivuhodnejšie, na aké sme u nich zvyknutí, ale rozhodne plní svoj účel. (pm)


Novinka od Great American Ghost s názvom Destroyer je skvelou ukážkou čoho je táto kapela schopná. Nasrdené riffy doplnené hrdelným škriekaním budú dokonalým sprievodom na pondelňajší návrat do práce. (pm)


V piatok vyjde kapele De La Tierra album II. V ochutnávke s názvom Valor Interior je citeľný značný vplyv gitaristu Andreasa Kissera, ktorého poznáme najmä z legendárnej kapely Sepultura. (pm)


Pán Kisser sa ale očividne nenudí a okrem nového albumu De La Tierra pripravuje dosku Machine Messiah s jeho domovskou kapelou Sepultura. Nižšie nájdete prvú zverejnenú skladbu I Am the Enemy. Album vychádza v polovici januára. (pm)


Ak by sa vám predošlé tri novinky zdali príliš umiernené, zamierte na stránky magazínu Decibel, kde na vás už netrpezlivo čaká split kapiel NailsFull of Hell. Ak ich poznáte, tak presne viete, čo máte očakávať. Ak nie, tak sa pripravte na instantné odtrhnutie hlavy. (pm)

Vo veľmi podobnom štýle sa nesie aj novinka od Asphalt Graves, kapely poskladanej z (bývalých) členov Misery Index, War Torn. GWAR a The Black Dahlia Murder. Angst and Praise nájdete na albume The New Primitive, ktorý už je nejaký čas vonku. (pm)


Inštrumentálne trio Animals as Leaders streamuje svoju novinku The Madness of Many, ktorá vyšla uplynulý piatok u Summerian Records. Kapela na štvrtej štúdiovke trošku počuteľnejšie zamestnala okrem osemstrunových gitár aj elektroniku podfarbujúcu math-rockové riffovačky. Kliknite na tento link, za ktorým je Youtube playlist celej novinky. (ak)


Dlhých osem rokov čakania skončí 2. decembra. Práve vtedy sa dožijeme novej štúdiovky talianskych shoegaze/alternative rockerov Klimt 1918. Dvojalbum Sentimentale Jugend sľubuje 20 skladieb a 107 minút hudby rozdelenej podľa nálady na pomalší a tichý disk Sentimentale a rýchlejší, rockovejší protiklad Jugend. Vypočujte si skladbu Comandante z prvého CD a nalaďte sa na krásu jesenných plazivých gitár. (ak)


Nightwish 9. decembra vydáva živé DVD a BluRay so záznamom dvoch minuloročných koncertov a množstvom bonusového materiálu. Release zvaný Vehicle of Spirit obsiahne koncerty z londýnskeho Wembley štadiónu a štadiónu Ratina fínskeho mesta Tampere, ktoré kapela odohrala na promo turné k albumu Endless forms Most Beautiful. Materiál doplnia ďalšie živé videoklipy z Mexika, Buenos Aires, Vancouveru, českého festivalu Masters of Rock či festivalu Rock in Rio. (ak)


Hardcore-oví KEN Mode vydávajú nové EPčko zvané Nerve a streamujú z neho skladbu The German Businessman, ktorej text opisuje slasti a strasti nemeckého úradníka hardcore edition. Nielen táto skladba sa usiluje o spoločenský komentár. Aj kusy ako Let's Get Divorced alebo Secret Vasectomy riešia vážne témy. Klikajte na náš obľúbený Metalinjection, pokochajte sa pohľadom na frustrovaného kravaťáka, ako obrazu dnešnej doby a celú nahrávku potom môžete streamovať na Bandcampe. (ak)

A keď sa bavíme o tých EPčkách, opáčte aj nový album experimentálnych inštrumentalistov Behold... the Arctopus. Kapela po štyroch rokoch vydala album, ktorý má 20 minút, no zakazuje vám ho nazývať EP. Je to jednoducho štúdiový album a čas je elastický. Treba dodať, že tak prekomplikovanú inštrumentáciu je ťažké sústredene vnímať dlhší čas, takže tá minutáž je tu úplne v poriadku. Jej členovia sa sami pri hraní nemôžu dívať na nástroje, ale na notové zápisy. Nižšie vidieť ako hrajú novú skladbu, ktorá na albume dostala názov Exasperating the Idiotic. Celú nahrávku tradične nasávajte z Bandcampu. (ak)


TIP: Steve Harris z Iron Maiden mieri do Bratislavy s projektom British Lion

Haluz týždňa

K celkom haluznej spolupráci došlo vďaka promoakcii bubeníckeho softvéru Toontrack. Jason Suecof, gitarista Charred Walls of the Damned nahral pár tučných riffov k bubeníckemu podkladu od Maria Duplantiera z Gojiry a sólo zabezpečil virtuóz Marty Friedman. Celkom netradičná zostava vyprodukovala skladbu, v ktorej každý z prispievateľov demonštroval počuteľne svoj štýl. Vypočujte si Drumception nižšie. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Facebook.com/systemofadown

Súvisiaci interpreti: Marilyn Manson, System of a Down