Už túto sobotu, 17. novembra, sa na Koncerte pre všímavých v Refinery Gallery predstaví americká hardcore-hiphopová zostava Ho99o9, legendárny Pražský výběr, Dybbuk, ruská kapela Shortparis či Jana Kirschner, ktorá vystúpi so sláčikovým kvartetom.

Tohtoročný Koncert pre všímavých sa vráti k niekdajšej veľkosti a to kapacitou i hviezdami, ktoré na ňom vystúpia. V Refinery Gallery sa predstaví americká hardcore hip-hopová zostava Ho99o9, ktorá si podmanila 20. i 21. ročník Pohody. Do Bratislavy prídu aj legendárne, komunistami zakázané skupiny Pražský výběr a Dybbuk, či ruská kapela Shortparis, ktorej vystúpenie označila šéfka Tallinn Music Week za jeden z najpamätnejších koncertov festivalu.

Z domácich hviezd vystúpia Jana Kirschner so sláčikovým kvartetom, Vec s kapelou či jeden z "klubových" objavov Pohody 2017 Tittingur hrajúci tzv. maximaltechno. Koncert bude tentokrát pod jednou strechou s partnerským Večerom bielych vrán. Jeho súčasťou bude odovzdávanie ocenení za občiansku statočnosť i hudobné vystúpenia.

Program Koncertu pre všímavých:

17:11 - 18:30 - malá sála - Biela vrana
19:00 - 19:45 - veľká sála - Jana Kirschner komorne
19:50 - 20:35 - malá sála - Dybbuk
20:40 - 21:25 - veľká sála - Vec & Škrupo s kapelou
21:30 - 22:15 - malá sála - Shortparis
22:20 - 23:20 - veľká sála - Pražský výběr
23:30 - 00:15 - malá sála - Noisecut 
00:20 - 01:20 - veľká sála - Ho99o9   01:30 - 02:30 - malá sála - Tittingur


Zakázané kapely

Pražský výběr začal ako jazz-rocková odnož Pražského Big Bandu v druhej polovici sedemdesiatych rokov. Začiatkom osemdesiatych rokov formácia pod vplyvom mladých západných kapiel presedlala na new wave. Juraj Herz s nimi natočil film Straka v hrsti, v ktorom sa ako komparzisti objavili aj viaceré osobnosti Charty 77. Film i najpopulárnejšia česká rocková kapela tej doby sa okamžite dostali do trezoru a nemilosti režimu až im v rokoch 1983-1986 úrady úplne zakázali činnosť. Po revolúcii sa stal líder kapely Michael Kocáb poslancom a predsedom parlamentnej komisie pre dohľad nad odsunom sovietskych vojsk z územia bývalého Československa.

V osemdesiatych rokoch, keď boli dievčenské kapely výnimkou, patril Dybbuk k najvýraznejším zjavom českej alternatívnej scény. Vznikli ako výlučne ženská skupina v roku 1981 pod názvom Plyn. Následne sa ocitli na čiernej listine štátnych inštitúcií, a tak sa premenovali na Dybbuk. "Sú jednou z mojich najobľúbenejších kapiel. Výnimočné texty, výnimočná hudba i aranže, výnimočné hlasy a spevy. Ak by ich jediný album Ale čert to vem vydali teraz, Pitchfork by im dal jedenásť bodov a Slaves by ich brali na turné," povedal pred tohtoročnou Pohodou o Dybbuku Michal Kaščák.  


Overené mená aj mladá krv

Koncert Jana Kirschner Komorne ponúka prierez tvorby našej najúspešnejšej speváčky za dve desaťročia v nádherných sláčikových aranžmánoch Spectrum Quartett, pod vedením Jána Kružliaka. V Refinery Gallery zahrá aj jedna z najvýraznejších postáv slovenského hip-hopu Vec spolu so Škrupom a s kapelou v zostave Filip Hittrich, Ľuboš AmbrózaiAndrej Hruška a Roland Kánik

Originálnu petrohradskú zostavu Shortparis je ťažké žánrovo zaradiť. Ich hudba je na pomedzí dark electro, post-punku či noisu, v živej verzii navyše popretkávaná performatívno-divadelnými prejavmi. Dídžejka BBC 6 Music Mary Anne Hobbs po nich hrala na Mente, pričom uviedla, že set Shortparis ju totálne uniesol. John Doran z The Quietus zase hovorí, že sú tou kapelou, o ktorej stále snívate, že ju raz stretnete, no stáva sa to len veľmi zriedka. Vo výpočte superlatívov hovorí, že sú ambiciózni, bombastickí, neuveriteľne okázalí, vzrušujúci... Ospevovali ich už aj novinári z magazínov Gigwise či Louder Than War.

Ho99o9 podľa Guardianu prinášajú hip-hop pre ľudí, ktorí zvyčajne neholdujú tomuto žánru. Prejavom oslovia skôr publikum počúvajúce hard-rock, punk, metal, thrash a iné tvrdšie žánre. Dominik Suchý a Matúš Mordavský alias Tittingur zase predstavujú ťažkotonážne elektronické duo oscilujúce medzi Bratislavou a Kodaňou. Sami svoju hudbu označujú pojmom maximaltechno, ako zvukový protipól k minimalu. Lynchovskou atmosférou, zaprášeným a miestami pichľavým zvukom nemajú ďaleko k tvorbe ľudí ako Ben Frost, Tim Hecker, The Body či Container.


Pozornosť pre Biele vrany

Súčasťou Koncertu pre všímavých bude aj jedenásty ročník odovzdávania ocenenia Biela vrana, ktorý je tiež jedinečným ohliadnutím sa za udalosťami tohto roka. Biela vrana sa udeľuje ako poďakovanie vzácnym ľuďom okolo nás, ktorí sú ochotní brániť pravdu a spravodlivosť, konkrétnym činom preukázali občiansku odvahu, potlačili osobné záujmy v mene verejného prínosu, hodnôt či princípov. 

Okrem hlavného večerného koncertu zahrá Jana Kirschner so sláčikovým kvartetom aj počas slávnostného odovzdávania cien. Večer budú moderovať Martin Staňo z Rádia_FM a herec divadla Astorka Juraj Kemka.


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Michal Lukáč

Súvisiaci interpreti: Jana Kirschner, Pražský výběr, Vec