Americký hudobník Jack White sa počas pandémie rozhodne nenudí. Dokazuje to aj aktuálna správa, ktorá poteší všetkých jeho fanúšikov. Uplynulé mesiace dával dokopy nový materiál, ktorého nazhromaždil naozaj neúrekom. Vystačí mu totiž na dva nové albumy.

Tie plánuje vydať na budúci rok. Multiinštrumentalista priaznivcov nedrží v napätí a oznámil hneď názvy, dátumy vydania štúdioviek a ďalšie podrobnosti. Prvý počin sa volá Fear of the Dawn a na pulty sa dostane 8. apríla. Na jeho nasledovníka Entering Heaven Alive nebudeme dlho čakať, pretože uzrie svetlo sveta 22. júla.

Rodák z Detroitu ponúkol minulý mesiac skvelý singel Taking Me Back, ktorý vydal hneď v dvoch absolútne odlišných verziách, pričom obidve sú výborné. Jedna z nich ukazuje 46-ročného muzikanta v rockovom besnení s elektrickou gitarou a rôznymi efektmi, druhá s prívlastkom Gently, je zase folková s klavírom a husľami. Ako White teraz prezradil, "hlučnejšia verzia" je prvou ukážkou z albumu Fear of the Dawn a najnovšie k nej zverejnil aj videoklip. Ten dokonale ukazuje, že vždy mal a naďalej má jedinečný cit a talent nielen pre hudbu, ale aj jej vizuálne stvárnenie.


Klip vytvoril z farebných a čiernobielych záberov, v ktorých sa ukázal napríklad na malom pódiu uprostred vody s úžasnými svetlami. Nezabudol ani na malé bizarnosti v podobe objavujúcej sa a miznúcej sošky mladého hudobníka. Niekdajší člen kapely The White Stripes vo videu obsluhuje všetky nástroje, rovnako, ako pri nahrávaní piesne v štúdiu. Producentský a zvukový šaman s elvisovskou ofinou nafarbenou namodro si klip režíroval sám. S nakrúcaním mu pomohla Lauren Dunn.

Spevák zverejnil aj kreslený obal albumu Fear of the Dawn, ktorý pripomína komiks. White na ňom stojí s modrými vlasmi, v tmavých nohaviciach s trakmi, bielej košeli a sakom v ruke uprostred drevených trosiek so zamračeným pohľadom upriameným do zeme. V pozadí gotickej scény je vidieť staré čierne auto, bezlisté stromy a mesiac, ktorý je v splne. Novinka bude obsahovať dovedna 12 skladieb. Na piesni s Hi-De-Ho sa podieľal aj 51-ročný spevák a producent Q-Tip, ktorý je známy prepájaním hip-hopu s džezom a soulom. White sa pochválil aj obalom a tracklistom druhého očakávaného albumu Entering Heaven Alive. Na jeho obale je žena, ktorá vyzerá ako slúžka pri práci. Bude obsahovať 11 skladieb a uzatvorí ho spomínaná Taking Me Back (Gently).

Držiteľ 12 cien Grammy si tak na budúci rok pripíše na konto svoj štvrtý a piaty sólový album. S doterajšími troma nahrávkami Blunderbuss (2012), Lazaretto (2014) a Boarding House Reach (2018) dobyl americký albumový rebríček Billboard 200. Úspechy slávil aj s jeho kapelami, a to najmä so spomínanými The White Stripes. Okrem toho vydal po tri štúdiovky s formáciami The Raconteurs a The Dead Weather.


Zoznam skladieb albumu Fear of the Dawn:

01. Taking Me Back
02. Fear of the Dawn
03. The White Raven
04. Hi-De-Ho (feat. Q-Tip)
05. Eosophobia
06. Into the Twilight
07. Dusk
08. What’s the Trick?
09. That Was Then (This Is Now)
10. Eosophobia (Reprise)
11. Morning, Noon and Night
12. Shedding My Velvet

Zoznam skladieb albumu Entering Heaven Alive:

01. A Tip From You to Me
02. All Along the Way
03. Help Me Along
04. Love Is Selfish
05. I’ve Got You Surrounded (With My Love)
06. Queen of the Bees
07. A Tree on Fire from Within
08. If I Die Tomorrow
09. Please God, Don’t Tell Anyone
10. A Madman from Manhattan
11. Taking Me Back (Gently)

Autor: Lukáš Dedík
Foto: Facebook.com/jackwhite

Súvisiaci interpreti: Jack White