Lucia Lužinská je pre zasvätených výborná jazzová speváčka, pre väčšinu ľudí je však skôr známou herečkou a v hudbe je "ukrytá" za popovým mainstreamom. Aktuálne vychádza v reedícii jej vianočný album Zimná krajina, na ktorom sa ako hosť podieľal aj Milan Lasica.

Ako herečku ste ju mohli vidieť v českých filmoch Blízko nebe, Hodinu nevíš, ale napríklad aj v slovenskom Paneláku, ako speváčka má na konte titul z prestížnej jazzovej univerzity z rakúskeho Grazu, ale aj unikátny projekt Jazz Goes to School/Jazz ide do školy. Využíva obe polia pôsobnosti, srdcu bližší jej je však spev. Svedčia o tom tri úspešné jazzové albumy a najmä ten posledný, ktorého náklad "zmizol" z pultov predajní počas posledných vianočných sviatkov. Ide o vianočný album Zimná krajina, ktorý tento rok vydáva v reedícii.

Podľa Luciiných slov je najväčším úlovkom duet s Milanom Lasicom, ktorý skladbu Vianočná pieseň najprv otextoval a neskôr aj naspieval. "Album je plný skladieb, známych aj menej známych, všetky však majú čosi spoločné. Nahrali sme Cohenovu Hallelujah ako intímny rozhovor hlasu a gitary, poctivé Sinatrove swingovky sme preobliekli do modernejších aranžmánov, máme tu spoločný duet s Milanom Lasicom so sláčikmi či harfou, ale aj netradičné spojenie jazzu s beatboxom. Všetký skladby majú pohodovú atmosféru, cez ktorú si nás ľudia púšťajú k sebe domov, takmer k vianočnému stromčeku," opisuje nahrávku Lužinská.

Popri hudbe je súčasťou albumu aj booklet s dvanástimi obrázkami fotografa Vladimíra Lužinského, na ktorých počas rokov zachytil detaily zimnej krajiny, či bielu prírodu slovenských hôr. Na nahrávke sa podieľali špičkoví domáci aj zahraniční hudobníci. Album aranžoval a hudobne produkoval Luciin partner, hudobník Boris Čellár.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Peter Žuffa.

Súvisiaci interpreti: Lucia Lužinská