Na svojom siedmom radovom albume Široko daleko sa česká kapela Zrní vracia k svojim koreňom. Nahrávka neobsahuje takmer žiadne sample a elektroniku, je plná radosti zo života a odkazov na šesťdesiatkové kapely. Tie hudobníci počúvali v čase, keď ešte hrávali na ulici. Videoklip k prvému singlu Dráha natočil Jakub Čermák.


Na novom albume Zrní zužitkovali všetky svoje doterajšie skúsenosti. Naplno prežívaná prítomnosť je na nej zmiešaná s kumštom skúsených muzikantov, ktorí sa opreli o základnú esenciu kapely: silu viac ako dvadsaťročného priateľstva. "Vrátili sme sa späť niekam tam, kde sme začínali, keď sme kapelu zakladali. Vtedy to bola číra eufória z hrania a z kamarátstva, túžba skladať veselé 'hipisácke' pesničky, šíriť radosť zo života. Kladenské deti kvetov. A to je duch aj tohto albumu," hovorí frontman kapely Honza Unger.

Pieseň Dráha je zrejme najveselšou skladbou Zrní vôbec. Inšpiráciou pre ňu bol výjav z Mélièsovej Cesty na mesiac, filmového Basquiata v kartónovej krabici, myšlienky na Apollo 13 aj ping-pong v stodole u Ungerovcov. Režisér a tvorca klipu Jakub Čermák ju spracoval ako radostnú cestu hudobníkov kapelnou dodávkou.

"S chalanmi nás, myslím, roky spája pocit, že človek môže byť divoký a pritom nežný, veľkodušný a patetický, a pritom drzý spratek, krehučký, a pritom pevný ako skala. Po nakrúcaní sme sa pri vyprážanom syre vášnivo dohadovali, či teda sme už boomeri, zoomeri alebo homáre a či vôbec také horizontálne delenie na generácie dáva zmysel," uvádza Jakub Čermák a dodáva: "Možno ide v našom spoločnom prípade skôr o generáciu vertikálnu, ktorá sa objavuje znova a znova a prestupuje všetkými vekmi naprieč: generácia vďačná za život, vášnivo zvedavá a napriek rôznym únavám a melanchóliám odhodlaná k radosti. Tento životný pocit som sa do klipu pokúsiť nejako vtlačiť."



Zrní nahrávku Široko daleko už od začiatku chceli zvládnuť sami, nahrávať čo najviac naživo a užívať si rýdzu kapelnú energiu v základnom nástrojovom obsadení. "Bolo nutné to fakt dobre aranžérsky postaviť a tiež sakra lepšie hrať. A tak hráme sakra lepšie! Prioritou pre nás bolo, aby pesničky čo najlepšie fungovali. Odvaha nestavať album na hľadaní nového zvuku, ale dovoliť si hrať funkčne. Slúžiť pesničke. Postaviť to na remesle, v ktorom sme nikdy neboli nejaké extratriedy, a tým sa svojím spôsobom obnažiť," dopĺňa Unger.

Texty tentoraz prvýkrát vznikali skôr ako hudba, viac slobodne a s ľahkosťou, ktorá sa preniesla aj na hudbu. "Oproti predošlým doskám zámerne nič neriešime. Intuícia, radosť, surfovanie na vlne, žiadna prílišná rozumová cenzúra. Texty sú zenové, o pominuteľnosti, o blbostiach a dosť o láske, ktorá tam niekde po odstránení rozumu evidentne neustále číha. Po minulej doske, ktorá sa viac obracala von, som teraz cítil, že sa chcem vrátiť k sebe. Z veľkého sveta zase k tomu malému, osobnému," uzatvára Unger, u ktorého pandémia, ktorá kapelu zastihla bezprostredne po vydaní minulého albumu Nebeský klid, prehĺbila oslobodzujúce vedomie pominuteľnosti a smrteľnosti.

Album Široko daleko vychádza vo vlastnom náklade kapely už v piatok 17. februára. Všetkých dvanásť skladieb priamo v skúšobni Zrní so svojim mobilným štúdiom nahral Ondřej Ježek, ktorý album následne v štúdiu Jámor tiež sprodukoval a zmixoval. Mastering mal na starosti Tomáš "Gaex" Karásek. Od marca do júna bude kapela s dodávkou brázdiť české mestá, v rámci turné sa párkrát zastaví aj na Slovensku, konkrétne v Žiline (31.3., Stanica), Novom Meste nad Váhom (1.4., Za Rampami) a Bratislave (22.4., Randal).

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Zdeněk Neusar. Správu sme upravili. Všetko o kapele Zrní nájdete na jej oficiálnom webe zrni.cz a na www.facebook.com/kapelazrni.