Počas piatkového udeľovania žánrových cien Anděl sa najviac darilo kapele Insania. Formácia z Brna, ktorá funguje od 80. rokov minulého storočia, uspela s albumom Zapal dům poraž strom... (2013) v kategóriách Hard & heavy a Punk & hard core.

Na základe hlasovania odbornej poroty udelili v pražskom Paláci Akropolis cenu v kategórii Jazz & blues Beate Hlavenkovej, a to vďaka jej vlaňajšiemu počinu Theodoros. Za najlepší hip-hopový album vyhlásili nahrávku Idiot (2013) rappera Vladimira 518, na ktorej sa podieľali napríklad Jiří Korn, Roman Holý, Michael Kocáb či Ink Midget.

Najlepší folkový či country album podľa odborníkov nahral Jiří Smrž - Kořeny (2013), alternatívnu scénu zastúpil Kittchen so štúdiovkou Radio (2013) a najvydarenejšiu nahrávku v rámci world music vydala Jitka Šuranská Nězachoď slunečko (2013). Najlepší ska a reggae počin vlani na trh uviedli pražskí Ting - Man vs. Wild, v rámci elektronickej hudby sa počas udeľovania Andělov v žánrových kategóriách darilo formácii Vložte kočku a ich albumu Seat (2013). Ceny Anděl v hlavných kategóriách rozdá česká Akadémia populárnej hudby 14. mája.

Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/insaniacz

Súvisiaci interpreti: Insania