Na festivale Uprising má svoje pevné miesto aj hudba mimo jeho hlavných žánrov reggae a dancehall. Najmä večerný program býva zvyčajne zavŕšený niečím extra. Tento rok zaznejú na bratislavských Zlatých pieskoch aj svieže rytmy kuduro vo fúzii s elektronikou v podaní formácie Buraka Som Sistema, ktorá je novým headlinerom Uprisingu 2013.

Bláznivá partička z Lisabonu je v súčasnosti najhorúcejším predstaviteľom progresívnej klubovej scény. Sú to práve Buraka Som Sistema, vďaka ktorým sa zvuk Afriky v spojení s tanečnou elektronikou už pred pár rokmi začal dostávať do európskych klubov. V hudbe projektu sa okrem tradičných afrických rytmov miesi aj brazílsky carioca funk a prvky hip-hopu, drum&bassu, či ghettotechu. To všetko Portugalci spájajú v modernej elektronickej produkcii 21. storočia v štýle, ktorý sa zvykne nazývať aj progressive kuduro.

Skupina, ktorá má okrem iných ocenení na konte aj MTV European Music Award, vznikla v roku 2006 a tvoria ju producenti Dj Riot, Branko a.k.a. Li'l John, Conductor a na mikrofóne Kalaf a Blaya. Buraka Som Sistema doposiaľ vydali tri albumy, na ktorých spolupracovali s interpretmi ako M.I.A., Terry Lynn, Petty, Dj Znobia, či Sara Taveres.


Popri reggae sa na Uprisingu každoročne dosýta vyžijete aj v rytmoch dubu, dubstepu, dnb, balkánu, electro-swingu a ďalších hudobných žánrov. Okrem Buraka Som Sistema v plnej live zostave sa môžete tešiť aj na Dub Incorporation, Mellow Mood, Busy Signal, Protoje, Macka B, Mad Professor, Mungo's Hi-Fi či Channel One. To všetko a oveľa viac môžete zažiť v Bratislave na záver leta, 23. a 24. augusta. Lístky aktuálne kúpite v predpredaji za 30 €, pri osobnej kúpe v Batelieri na Továrenskej 14 zaplatíte o päť eur menej.

Čakanie na leto si môžete skrátiť účasťou na exkluzívnej Outlook & Uprising Festival Launch Party, na ktorej už 31. mája vystúpia Dj Vadim, Soom T, Symbiz Sound, Dirty Dubsters, či domáci Gleb, Rida Radar a N3O. Prečítajte si viac


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka festivalu. Viac na www.uprising.sk
 a www.fb.com/uprisingreggaefestival.