Sú jednou z mála českých kapiel, ktoré dokážu na svoje koncerty v metropolách západnej Európy prilákať niekoľko stoviek fanúšikov, a slávnejší domáci kolegovia o nich s pochvalou hovoria ako o skupine, z ktorej by si česká scéna mohla brať príklad. Reč je o jednom z najväčších punk-rockových objavov u našich západných susedov - Pipes and Pints.

Odlišovacím prvkom kapely je najmä neprehliadnuteľný americký frontman Syco Mike, ale aj hráč na škótske gajdy Vojta Kalina. V súčasnosti sa Pipes and Pints po piatich mesiacoch vracajú na české a európske pódiá a svoj návrat po kratšej pauze avizujú zverejnením videoklipu k skladbe Warpath 82.

"Videoklip je o našich osobných životoch. Kameraman každého z nás dokumentárne sledoval celý deň. Takže naši fanúšikovia nás uvidia, ako vstávame, čistíme si zuby, čo robíme doma a ako trávime voľný čas," popisuje nové video Vojta. Režisérom klipu je basgitarista Ondra Balvín, podľa ktorého kapela novinkou reagovala na časté otázky fanúšikov na súkromie členov. "Chceli vedieť, ako trávime čas medzi koncertmi, čím dobíjame energiu a kde hľadáme odreagovanie. Klip je takým malým náhľadom do našich intímnych zón, nazval by som ho obyčajným nedeľným popoludním chlapcov z Pipes and Pints."

Warpath 82 pochádza zo zatiaľ posledného albumu Found and Lost (2012) a nebude chýbať ani v setlistoch letných vystúpení. Tie kapela absolvuje okrem českých festivalov či piatkových programov Českých a Moravských hradov aj v Nemecku, Rakúsku, Poľsku, Francúzsku, Španielsku či na Slovensku. "Máme na leto skvelý program, po rokoch sme na početné žiadosti opäť zaradili Intro - The Gael a zapracovali sme na vlastnej svetelnej šou," dodáva Vojta Kalina.



Kto sú Pipes and Pints? 

Skupinu založili v roku 2006 Vojta Kalina (gajdy, vokály) a Tomáš Novotný (gitara, vokály), ktorí zdieľali sen o kapele, ktorá mieša punk rock, špinavý folk a country s vášňou pre rock’n’roll. Pevné jadro Pipes and Pints vzniklo s príchodom Lukáša Vincoura (bicie, vokály), Ondru Balvína (basa, vokály) a Američana Syco Mikea (hlavný spev), ktorý kvôli kapele zrušil svoj návrat z Rakúska do Kalifornie a presťahoval sa do Prahy.

V roku 2008 vydala kapela prvé EP, o rok neskôr nasledoval debutový album Until We Die. Po desiatkach koncertov vrátane predskakovania kapelám ako Social Distortion, Deadline, The Old Firm Casuals alebo Mad Sin sa skupina rozhodla posunúť svoju tvorbu ďalej. Na nahrávanie druhej dlhohrajúcej štúdiovky si prizvala producenta Dariana Rundalla z Kalifornie, ktorý pracoval so skupinami ako Pennywise, US Bombs alebo Suicidal Tendencies.

Výsledkom je kritikmi oceňovaná platňa Found and Lost, ktorá kapele priniesla vypredané sály nielen v Česku, ale aj v Rakúsku, Poľsku, Francúzsku, Španielsku a Rusku, a tiež cenu Anděl za najlepší album v kategórii punk/hardcore.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Roman Helcl z agentúry BrainZone Promotion.

Foto: Jan Nožička

Súvisiaci interpreti: Pipes and Pints