Vo veku 72 rokov zomrel v utorok Henry McCullough, bývalý člen britskej rockovej skupiny Wings, ktorú založil Paul McCartney po rozpade legendárnej štvorky The Beatles. O jeho úmrtí informovala agentúra AP s odvolaním sa na jeho manažéra, ktorý spresnil, že gitarista podľahol dlhej chorobe.

Henry McCullough, rodák zo Severného Írska, vystúpil v roku 1969 na festivale Woodstock s Joeom Cockerom ako člen jeho sprievodnej skupiny The Grease Band. Počas kariéry spolupracoval tiež s legendami ako Jimi Hendrix, Pink Floyd, Marianne Faithfull či Donovan. Podieľal sa aj na nahrávaní hudby do pôvodnej verzie muzikálu Jesus Christ Superstar.

V roku 1972 sa McCullough pripojil k skupine Wings Paula McCartneyho. Jeho hru na gitaru možno počuť aj v bondovskej skladbe Live and Let Die. Jeho sólo v skladbe My Love býva zaraďované medzi najlepšie v dejinách rockovej hudby. Wings opustil o dva roky neskôr pre umelecké nezhody s McCartneym. Zaujímavosťou je, že na jeho miesto nastúpil jeho takmer menovec Jimmy McCulloch.

"Veľmi ma rozosmutnila správa, že Henry McCullough, náš skvelý gitarista skupiny Wings, dnes odišiel na druhý svet. Bola radosť s ním pracovať, bol to super-talentovaný hudobník s krásnym zmyslom pre humor. Sólo, ktoré hral v My Love, bolo klasikou, ktorú vytvoril priamo na mieste pri nahrávaní s orchestrom. Moja rodina vyjadruje úprimnú sústrasť jeho pozostalým," uviedol včera na svojej oficiálnej stránke Paul McCartney.

Gitarista po odchode z Wings vydal jedenásť sólových albumov ako napríklad Belfast to Boston (2001) a Poor Man's Moon (2008). Hudobne bol činný až do svojho infarktu v roku 2012. Utrpel počas neho aj poškodenie mozgu, takže sa už nikdy celkom nezotavil.


Zdroj: TASR, SITA
Foto: Paulmccartney.com

Súvisiaci interpreti: Paul McCartney