Na Slovensku je veľa alternatívnych skupín, ktoré si ľahko popletiete. Košická skupina Kolowrat však medzi ne nepatrí - špecifickou slovenskou poetikou a speváckym prejavom Rasťa Rusnáka sa od ostatných indie rockových kapiel jednoznačne líši. Fanúšikovia, ktorých tvorba Kolowratu očarila, sa konečne dočkali nového albumu.

Štúdiovka s názvom Pobiť sa / Utiecť vychádza viac než štyri roky po albume Slnko je vo veži, za ktorý si kapela vyslúžila nominácie na cenu kritikov aj poslucháčov na Radio_Head Awards 2009. Okrem albumu bol v poslucháčskej ankete nominovaný aj singel Ja a slečna Ts. Novinka je tretím zárezom v diskografii kapely a ponúka deväť skladieb charakterizovaných vydavateľstvom Slnko Records ako "popis každodenného zápasu" alebo "čerstvé správy z ulíc veterných Košíc". V digitálnom formáte vyšiel album v pondelok, CD sa na trh dostane 23. októbra.

Už samotný popis nahrávky na stránke Slnka naznačuje, že Kolowrat rozhodne nepoľavil vo svojich "nárokoch" na poslucháčov: "Niekedy sa zdá, že sme len škrupiny, ktoré už ani nevedia, kto sú. Každý deň je presne taký, aký má byť, alebo taký, aký bude? Žiješ tam, kde chceš žiť, alebo proste len žiješ? Čo spravíš, ak ťa pravda zabolí? Budeš sa biť? Nastavíš facke, čo jej chceš nastaviť? A láske? Mieri ti do srdca z každého smeru. Fakt stačí otvoriť? Sú cesty, aby sme ich prešli."

Význam týchto slov a odpovede na otázky možno nájdete na albume, ktorého hudobnou ochutnávkou je tento krátky trailer:


Tracklist albumu Kolowrat - Pobiť sa / Utiecť:

1. Zabi páva
2. Niky už vie
3. Zámok v porceláne
4. Divné camino
5. Ráno ráno
6. Lucerna
7. To my nie sme
8. Nepokoj v hlave a v tele
9. Zobudiť sa ráno vo včerajších šatách

Skladby Ráno ráno a Niky už vie kapela vlani v septembri zahrala v rámci projektu Tabačka Live Sessions.


Napriek bubeníčkiným materským povinnostiam Kolowrat podporí vydanie albumu (vďaka hosťom) aj naživo. Nové pesničky predstaví v novembri na koncertoch v Košiciach, Prešove, Bratislave a v Prahe. Ďalšie koncertné termíny by sa mali postupne objaviť na oficiálnych stránkach www.kolowrat.sk a www.facebook.com/Kolowrat.sk.

Skupina vznikla v septembri 1999 v Košiciach. Založili ju Peter Lorko (gitara) a Rasťo Rusnák (spev). Prvý koncert odohrali v roku 2001. Ich debut Vrany sa vracajú vyšiel v roku 2006, o tri roky neskôr nasledoval spomínaný album Slnko je vo veži. Aktuálnu zostavu tvoria Rastislav Rusnák (spev, texty, hudba), Peter Lorko (gitara, hudba), Zuzka Ďurčeková (bicie), Ján Horňák (basgitara) a Robo Rímsky (gitara).

Termíny najbližších koncertov:

7. novembra - Košice, Tabačka Kulturfabrik
8. novembra - Prešov, Christiania
28. novembra - Bratislava, U Očka
29. novembra - Praha, Pilot

Text: Hudba.sk (zdroj: Slnko Records, SITA, archív)
Foto: Kolowrat.sk

Súvisiaci interpreti: Kolowrat