Vinylová platňa s legendárnou piesňou God Save The Queen od Sex Pistols je na predaj za 10-tisíc libier (v prepočte približne 7 700 eur). Záujemcovia si ju môžu zaobstarať prostredníctvom internetového obchodu 991.com. Ten uvádza, že platňu vo výbornom stave z roku 1977 získal od dôveryhodného človeka, ktorý sa v minulosti pohyboval v hudobnom priemysle.

"Nielenže ide o jednu z najvzácnejších nahrávok, aké existujú, tiež ide o jednu z tých, ktoré ľudia najviac zháňajú. Žiadna skutočná zbierka nahrávok nie je bez nej kompletná," píše na stránke obchodu.

Vysokú cenu platne podmienilo to, že väčšina jej kópií bola zničená, keď skupinu vyhodila nahrávacia spoločnosť A&M Records ešte pred jej vydaním. God Save The Queen sa napokon v roku 1977 dostala na druhé miesto v britskom singlovom rebríčku.

Neoficiálne sa hovorí o tom, že singel v skutočnosti bol najpredávanejším vo Veľkej Británii, ale pre jeho urážlivý obsah si to nik nedovolil zverejniť. V rebríčku magazínu NME sa však umiestnil na najvyššej priečke. BBC Rádio aj Independent Broadcasting Authority ho odmietli hrať.

Informácie pochádzajú z webovej stránky Nme.com.

Zdroj: SITA
Foto: SITA/Michal Burza

Súvisiaci interpreti: Sex Pistols