Organizátori maďarského letného festivalu Balaton Sound už našli náhradu za islandskú speváčku Björk, ktorá musela pre zdravotné problémy zrušiť účasť na tomto podujatí. Namiesto nej sa v nedeľu 15. júla v meste Zamárdi predstaví dídžej a producent Armin van Buuren. Agentúru SITA informovala za organizátorov Viktória Veto.

Tridsaťštyriročný Holanďan bol podľa prestížneho DJ Magazine štyri roky za sebou najlepším dídžejom na svete. V roku 2011 skončil na druhom mieste. Na Slovensku sa Armin van Buuren predstavil zatiaľ dvakrát, v roku 2010 i 2011 vystúpil v Bratislave.

Pri všetkej úcte k jeho osobe a hudbe, nazvať ho náhradou za Björk od organizátorov vyznieva ako zlý vtip voči jej fanúšikom. Myslia to však úplne vážne. "Sme šťastní, že môžeme ohlásiť rýchle riešenie po minulotýždňovej smutnej správe o vypadnutí Björk z pozície nedeľného headlinera. A je to aj veľmi kvalitné riešenie, v podobe Armina van Buurena, naznámejšieho DJa v tranceovom vesmíre," uviedli na oficiálnej stránke Sziget.hu/balatonsound.

Šiesty ročník festivalu Balaton Sound sa bude konať 12. až 15. júla, približne 200 kilometrov od Bratislavy. Permanentky na podujatie, ktoré bude kolidovať s českým festivalom Colours of Ostrava, stoja v predpredaji 125 eur. VIP permanentka sa dá kúpiť za 250 eur a jednodňový lístok za 50 eur. Predpredaj na Slovensku zabezpečuje napríklad stránka Tixy.sk. 

Okrem Armina van Buurena na festivale tento rok vystúpia David Guetta, Example, Avicii, De La SoulCaribou, Gossip, Animal Collective, Digitalism, Sasha, Dubfire, Carl Cox, Benga, Gus Gus, Steve Angello, Calvin Harris, Martin Solveig, Paul Kalkbrenner, Knife Party, Feed Me, Tinie Tempah či Sven Väth.

Balaton Sound sa za päť rokov svojej existencie vypracoval na jednu z najdôležitejších udalostí v regióne a to aj vďaka vystúpeniam Underworld, Beastie Boys, Magnetic Man, Basement Jaxx, Orbital, Goldfrapp, Röyksopp, Nouvelle Vague, Kraftwerk, The B-52's, Mobyho, Erica Morilla, Richieho Hawtina, Fatboya Slima, Rogera Sancheza, Ferryho Corstena či Tiësta.

Björk má odpočívať, ruší však len niektoré festivaly

Islandská hviezda okrem Balaton Soundu v ostatných týždňoch zrušila aj svoje plánované vystúpenia na podujatiach, ktoré sa konajú na hneď začiatku festivalovej sezóny - festivaly Primavera Sound v Španielsku (30.5.-3.6.) a Portugalsku (7.-10.6.) - ale aj neskoršie júlové festivaly Afisha Picnic v Rusku (21.7.) a tiež český Colours of Ostrava (12.-15.7.).

"Je nám to veľmi ľúto a oznamujeme to s ťažkým srdcom. Do poslednej chvíle sme sa snažili, aby sme neboli jedným zo zrušených koncertov. Podľa informácií manažmentu lekár Björk po závažnom zápale v hrdle odporučil okamžitý hlasový pokoj a obmedzenie koncertovania, inak by jej hrozilo trvalé poškodenie hlasu," uviedla minulý týždeň riaditeľka ostravského festivalu Zlata Holušová.

Výnimkami v rámci júlového programu speváčky sú poľský Heineken Open'er (4.-7.7.) a dánsky Roskilde (5.-8.7.), ktoré patria medzi najväčšie a najznámejšie festivaly v Európe. Ich organizátori vo svojich stanoviskách uvádzajú, že vystúpenie Björk na týchto festivaloch zrušené nebolo. Odvolávajú sa pritom na oficiálne vyhlásenie speváčky z 10. mája, v ktorom ich medzi zrušenými neuvádza, a tiež na komunikáciu s jej manažmentom.

Text: Patrik Marflák (zdroj: SITA, Sziget.hu, Bjork.com, Opener.pl, Virtualfestivals.com)
Foto: AP Photo/Katsumi Kasahara

Súvisiaci interpreti: Armin Van Buuren, Björk