Aktuálny držiteľ ceny Grammy v najprestížnejšej kategórii Album roka (Morning Phase, 2014) chce na oceňovanú nahrávku nadviazať ďalším albumom, na ktorý fanúšikovia nebudú čakať ďalších šesť rokov. Hneď prvým singlom prekvapil, znie totiž úplne inak ako album, s ktorým sa vlani vrátil na scénu po rokoch odmlky.

Hoci to vyzerá, že ho povzbudil februárový zisk najcennejšej hudobnej sošky, Beck na "divokom" albume pracoval už dávno predtým. Hovoril o ňom ešte pred vydaním intímnej štúdiovky Morning Phase. Ako sám tvrdí, po vydaní albumu Modern Guilt (2008) simultánne pracoval na rôznych skladbách, no najskôr sa mu podarilo dokončiť album tých melancholickejších. Teraz sa chce pre zmenu sústrediť na dokončenie tých, ktoré by boli zábavnejšie na koncertoch.

Garážový rock a tanečná hudba

Dátum vydania ani názov ďalšieho albumu zatiaľ stále nie sú známe, ale hudobník už pre rádio Alt 98.7 prezradil, že nahrávka bude mixom garážového rocku a tanečnej hudby. "Myslím, že je to taký protiklad (k albumu Morning Phase, pozn. red.). Naozaj som sa snažil urobiť niečo, čo by sa dobre hralo naživo," uviedol.

V pondelok zverejnil prvý singel, ktorý tieto slová potvrdzuje. Jeho názov je Dreams a je plný síce jemne psychedelickej, ale aj tak prekvapujúco priamočiarej tanečnej nálady a energie. Po melanchólii tu niet ani stopy, novinka znie ako hybrid medzi hitovými spoluprácami dua Daft Punk s Pharrellom Williamsom a tvorbou kapiel ako Tame Impala a MGMT. Na autorstve a produkcii novinky sa spolu so 44-ročným rodákom z Los Angeles podieľali aj Greg Kurstin, ktorý sa preslávil spoluprácami s Lily Allen alebo Pink (ešte predtým však hrával v Beckovej kapele), a Andy Wyatt z švédskej indie-popovej kapely Miike Snow.


Vypočujte si celý rozhovor v rádiu Alt 98.7 nielen o novom singli:



Beck, občianskym menom Bek David Campbell, sa na hudobnej scéne pohybuje od 80. rokov minulého storočia. Do povedomia sa dostal hitom Loser, ktorý vydal v roku 1993. V tom istom roku ponúkol debutový album Golden Feelings. Americký magazín Rolling Stone zaradil jeho štúdiovky Odelay (1996) a Sea Change (2002) medzi 500 najlepších albumov všetkých čias. Zatiaľ naposledy uviedol na trh nahrávku Morning Phase (2014). Držiteľ niekoľkých cien Grammy si v roku 2004 vzal za manželku herečku Marissu Ribisi, s ktorou má syna a dcéru.

Morning Phase na Deezeri:



Autor: Patrik Marflák (zdroj: Alt987fm.com, SITA - Nme.com, Digitalspy.co.uk)
Foto: artwork

Súvisiaci interpreti: Beck