Album Water Lost And Returned je pôvodným soundtrackom k novému filmu Radka Plíhala Voda stratená a vrátená o obnove unikátneho prostredia šumavských mokradí. Film je obrazovo-zvukovou meditáciou nad krásou šumavskej prírody a sleduje fascinujúci návrat vody do krajiny, kde napomáha zmierňovať dopady klimatickej zmeny. Obsahuje množstvo dych vyrážajúcich záberov divokých zvierat a najcennejších lokalít v národnom parku.

Na tvorbe hudby k filmu spolupracovali speváčka a deväťnásobná držiteľka ceny Anděl Lenka Dusilová a skladateľ Petr Ostrouchov, ktorý sa okrem iného podieľal ako producent na najnovšom albume Lenky Dusilovej Řeka (2020) a ako autor hudby k filmovým a televíznym projektom je držiteľom ôsmich nominácií na cenu Český lev. Spoločne zaobstarali film jediným súvislým tokom ambientnej hudby a zvukov, ktoré rozpráva príbeh vody stratenej a neskôr do skôr vysúšaných mokradí znovu navrátenej. Soundtrack teraz vychádza v tejto pôvodnej neprerušenej podobe na CD a formou digitálneho albumu. Téma vody sa v tvorbe Lenky Dusilovej neobjavuje prvýkrát.

"Dynamika riečneho prostredia, ktorá je ovplyvňovaná mnohými prirodzenými i neprirodzenými dejmi, bola pre mňa inšpiráciou pre obsahovú linku môjho posledného albumu Řeka, ktoré som nahrávala ako reflexiu histórie mojej rodinnej generačnej rieky. Vtedy sa so mnou spojil Lukáš Linhart z NP Šumava a prišiel so zámerom spolupráce, ktorá nakoniec vyústila do tohto krásneho audiovizuálneho dokumentu. Bolo nám potešením a umeleckou radosťou sa s Petrom na tomto obdivuhodnom počine hudobne podieľať," hovorí o projekte Lenka Dusilová.

Dokumentárny film Voda stratená a vrátená vznikol ako jeden z osvetových počinov projektu zameraného na obnovu rozsiahlej oblasti rašelinísk a ďalších mokradí Life for Mires – Život pre mokrade, ktorý prebieha od roku 2018. Ide o doposiaľ najväčší revitalizačný projekt, smerujúci k obnove prirodzených vodných štruktúr šumavskej krajiny. Cieľom je napomôcť znižovaniu dopadov klimatickej zmeny vrátením vody do pôvodných mokradí a meandrujúcich potokov, z ktorých bola v predchádzajúcich desaťročiach umelo odvádzaná. NP Šumava plánuje sériu projekcií filmu, ktorý mal premiéru v marci 2023, spojených s besiedami o mokradiach. Niektoré z nich odprevadí Lenka Dusilová koncertom a skladbami z albumu Řeka.

Album Water Lost and Returned vyšiel 9. júna v rámci Edice Animal Music 2023 podporenej grantom Magistrátu hl. m. Prahy. Edičná činnosť Animal Music je podporená Nadáciou PPF a spoločnosťou Pražská plynárenská, a.s. Album bude dostupný na CD a formou digitálneho downloadu v e-shope vydavateľstva av bežnej distribučnej sieti spoločnosti Supraphon.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Markéta Faustová.