Najslávnejší muzikál všetkých čias West Side Story sa v originálnej broadwayskej predstaví v slovenskej metropole. Stane sa tak na jar 2017 v rámci svetového turné, na ktoré medzinárodne oslavovaná produkcia muzikálu vyrazí pri príležitosti blížiacich sa stých výročí narodení jeho troch tvorcov.

Slovenské publikum tak bude mať jedinečnú príležitosť vidieť West Side Story po prvýkrát naživo v originálnej podobe, v pôvodnom znení a s hviezdnym broadwayským obsadením. Spolu štyri predstavenia sa uskutočnia v bratislavskej Incheba Expo Aréne od 31. marca do 2. apríla 2017. Lístky sú už v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Muzikál, v ktorom ožíva večný príbeh zakázanej lásky na motívy Romea a Júlie zasadený do ulíc západného New Yorku, uviedli prvýkrát na Broadwayi v roku 1957. Predstavenie kompletne prepísalo históriu muzikálového divadla a okamžite sa stalo jedným z najúspešnejších a najobľúbenejších muzikálov. Odvtedy sa hrá nepretržite na javiskách po celom svete. Ani po takmer 60 rokoch neprestáva táto broadwayská klasika, plná nesmrteľných hitov Leonarda Bernsteina - Maria, Tonight, Somewhere, America či I Feel Pretty fascinovať divákov po celom svete.

West Side Story Zdroj: Nilz Boehme

Po tom, ako sa West Side Story stal jedným z najúspešnejších titulov na Broadwayi, sa v roku 1961 dočkal aj filmového spracovania. V réžii choreografa Jeromea Robbinsa a Roberta Wisea film slávil triumfálny úspech a získal desať Oscarov, okrem iného za najlepší film, réžiu, vedľajšie úlohy, výpravu, strih či hudbu.

Na Slovensku muzikál po prvý raz uviedlo Divadlo Nová scéna pred bezmála 40 rokmi. Uvedenie však u nás podliehalo prísnemu a častokrát až absurdnému dozoru cenzúry. Preklad bol veľmi pozorne upravovaný v snahe zamedziť šíreniu amerického spôsobu života v socialistickom Československu.

Cenami ovenčená a kritikou cenená muzikálová šou West Side Story - The Broadway Classic je jedinou produkciou, v ktorej sa snúbia všetky prvky pôvodného naštudovania tohto muzikálu - originálna choreografiu Jeromea Robbinsa, dojemné libreto Stephena Sondheima a neprekonateľná hudba Leonarda Bernsteina. Práve skladateľ Bernstein, choreograf Robbins a scenárista Arthur Laurents sú kľúčovými autormi tejto nesmrteľnej klasiky, ktorí by sa v rokoch 2017 a 2018 dožili 100 rokov.

Pri tejto príležitosti sa diváci v sezóne 2016/2017 dočkajú nového naštudovania muzikálu v réžii Joey McKneelyho, ktorý je držiteľom dvoch nominácií prestížnej ceny Tony Award v kategórii Najlepší choreograf. Nové naštudovanie si kladie za cieľ osláviť sté výročie jeho tvorcov, pod názvom West Side Story - Centennial Jublilee Production.

V Incheba Expo Aréne ho uvedú 31. marca, 1. apríla (dve predstavenia a 2. apríla 2017. Organizátorom predstavení je spoločnosť XL Group.

Vstupenky:  Predpredaj.sk 

Zdroj: TASR, Hudba.sk
Foto: Nilz Boehme

Súvisiaci interpreti: Leonard Bernstein