V jednoduchosti a prirodzenosti je krása. Ak s týmto výrokom súhlasíte, určite sa vám zapáči aj nový videoklip skupiny Billy Barman k piesni Vrkoče. Akustická balada na albume Modrý jazyk (2013) "vytŕča" vďaka úspornosti hudobnej zložky, v ktorej naplno vynikne folklórom inšpirovaná poetika a spev Juraja Podmanického.

Skupina Billy Barman v podobe piesne Vrkoče predstavila svoju novú polohu, ktorá jej mimoriadne svedčí. Podčiarkuje to nový videoklip, v ktorom je hudobný a vizuálny minimalizmus v dokonalej symbióze s obrovským citom pre detail. K oslave slovenských tradícií a folklórnych koreňov pridali Barmani vo videoklipe aj element prirodzenej ženskej krásy a výsledkom je jeden z najkrajších slovenských klipov tohto roka.

nakrúcanie videoklipu Vrkoče Zdroj: Peter SpurnýPozrite si ďalšie fotografie z nakrúcania klipu Vrkoče

Vyfintený Ďuro Podmanický prvýkrát o láske

Po hravom, recesistickom singli Traja je výber ďalšieho singla z albumu Modrý jazyk nemalou zmenou. Akustickou piesňou môže Billy Barman osloviť aj publikum, ktorému súčasný indie/elektro-pop veľa nehovorí, netradičná je pre kapelu aj téma. "Ide o našu vôbec prvú pesničku o láske, raz sme to jednoducho museli vyskúšať," hovorí o Vrkočoch frontman skupiny Juraj Podmanický.

Aj v jeho prípade ide v klipe o zaujímavé prekvapenie pre fanúšikov. Nahodeného od hlavy po päty v elegantnom obleku ho totiž doposiaľ vidieť nemohli a zrejme tak skoro ani neuvidia. "Táto poloha je mi popravde úplne cudzia, takže užívajte si každý jeden záber, je to určite jediný 'take', ktorý mal režisér k dispozícii," smeje sa Juraj, ktorý si so svojím "štramáckym" outfitom určite získa nové fanúšičky.

Ďakovať za to môže talentovanému strojcovi klipu Michalovi Zelníkovi. "Chceli sme Ďura ukázať v úplne inom, podľa mňa vizuálne veľmi pútavom svetle, než ako sú u neho fanúšikovia zvyknutí," vysvetľuje mladý umelec, pre ktorého bolo nakrúcanie Vrkočov režisérskym debutom.


Odčepčovanie ako symbol zraniteľnosti a nehy

Pôvodným námetom videa, v ktorom sa v hlavnej úlohe predstavila herečka Dominika Zeleníková spoločne s tanečnicami zo SĽUKu, bola slovenská ľudová tradícia odčepčovania. Táto hlavná myšlienka sa paradoxne počas kreatívneho procesu výroby mierne vytratila, no v ideovom motíve sa ju napriek tomu podarilo zachovať ako pôvodnú inšpiráciu. "Pretavila sa do niečoho menej tradičného, čo sa nám páčilo ešte viac, pretože sme mohli nechať viac vyniknúť ženskú krásu, zraniteľnosť a nehu," opisuje Michal "Zelo" Zelník.

"
Zelo je mladý a v tomto fachu ešte neskazený človek. Myslím si, že práve jeho svieži pohľad na vec táto skladba potrebovala," hodnotí spoluprácu Juraj Podmanický. Kým o kreatívnu stránku sa postaral debutujúci režisér, potrebné skúsenosti do tímu priniesol kameraman Rasťo Trizma"Je to profík, obdivujem jeho prácu, má za sebou nespočetné množstvo výrob od klipov a reklám až po seriály," dodal Zelo.

Prečítajte si: Billy Barman ukazuje, kam až môže siahať slovenský pop

Už o mesiac predstavia prvý slovenský bootleg videoklip

Len pár dní pred premiérou klipu Vrkoče Billy Barman vystúpili na netradičnej akcii, na ktorej bol natočený materiál na ich ďalší videoklip k piesni Kolotoč. Stalo sa tak na pilotnom podujatí projektu #podlaseba pod záštitou značky Excelent, ktorého dejiskom bol minulý štvrtok Nemecký veslársky klub v Bratislave. Budova n
a pravom brehu Dunaja patrí medzi objekty, ktoré majú svoje miesto v mestskej architektúre, no nevenuje sa im veľká pozornosť. Jej funkcionalistická architektúra bola skvelým miestom na natáčanie videoklipu, ako aj pre výstavu a následnú párty.

Billy Barman na akcii #podlaseba Zdroj: a3.bootNatáčanie ďalšieho klipu Kolotoč - viac fotiek

Podujatie po prvýkrát na jednom mieste sústredilo mladých kreatívnych ľudí, ktoré sú aktívnou súčasťou projektu #podlaseba. Okrem skupiny Billy Barman sa zúčastnili fotografka Ľubi Martincová, režisér Braňo Vincze, DJ Yanko Král, snowboardistka a DJ Báša Števulová, grafik Matúš Bence alias DJ Barbie Idijot a ďalší.
Hlavným výstupom z podujatia bude nový videoklip natočený takzvaným bootleg spôsobom, pri ktorom sa prostredníctvom svojich smartfónov stali aktívnymi tvorcami všetci zúčastnení.

"Bola to fantastická skúsenosť. Celé leto sme hrali na letných festivaloch, kde sme boli od ľudí veľmi ďaleko. Tu sa nás mohli dotknúť a viacmenej s nami odohrali celý gig. Počas koncertu sme spoznávali tváre, ktoré sme pred pár dňami osobne povyberali z casting eventu na Facebooku. Naozaj zaujímavá skúsenosť. Veríme, že klip bude obrovský," hovorí Juraj Podmanický. "Všetci sa nechali pri prvom refréne strhnúť atmosférou a už sa teším na tie krásne roztrasené videá," dodáva Braňo Vincze, režisér klipu. Finálna verzia klipu bude hotová približne o mesiac.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytli Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show a Ľubica Škorvaneková z a3.boot (o bootleg klipe). Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Youtube (titulný obrázok), Peter Spurný (1. fotografia v článku), a3.boot (2. foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Billy Barman