Jednou z najlepších vecí, ktorú na slovenskú scénu priniesla relácia Demovnica Rádia_FM, je zviditeľnenie hudobníkov, ktorých tvorba stojí na jednoduchých, intímnych a silných gitarových pesničkách so slovenskými textami. Okrem Katarzie patria medzi najvýraznejších predstaviteľov "novej vlny" slovenských pesničkárov Just a Archívny chlapec.

Okrem sólovej pesničkovej tvorby oboch hudobníkov spája, že sú na scéne nováčikmi. Pesničky tvoria už dlhšie, no objavení boli až minulý rok práve vďaka Demovnici, ktorá oboch posunula a povzbudila k ďalšej tvorivej i koncertnej činnosti.

Juraj Strásky alias Just sa objavil na kompilácii Demovnica naostro, ktorá vyšla v decembri 2013 a na jar 2014 vydal svoj debutový album Poďme preč, ktorý produkoval Tomáš Sloboda (Le Payaco, Sounds Like This). Práve ten hodnotil piesne hudobných nováčikov počas historicky prvého vydania Demovnice, keď bolo medzi novinkami Jurajovo demo, a zaujalo ho natoľko, že s ním nahral album. Ten je síce rockovejší, no na akustickom turné Just predstaví svoju "pesničkársku" polohu.


Archívny chlapec, vlastným menom Richard Vávra, v Demovnici zaujal piesňou S dobou. Vďaka nej sa dostal medzi najlepších interpretov, ktorí boli vybraní na koncerty Go2Stage. Tých odohral už niekoľko, naposledy minulý týždeň v košickej Tabačke. Na najväčšom mestskom festivale Bratislavský majáles vystúpil ešte s kapelou, momentálne však vystupuje sólov - na menších pódiách, iba sám s gitarou a ústnou harmonikou. V súčasnosti dokončuje prvý album v spolupráci s producentom Erikom "Lososom" Horákom (Noisecut, Zlokot).

Akustické turné začína už v piatok (17.10.) v Christianii v Prešove a bude pokračovať v Žiline, Trnave, Bratislave, Martine a v Banskej Štiavnici.


Zoznam koncertov na turné Just & Archívny chlapec:

17. 10. - Prešov, Christiania 
25. 10. - Žilina, Emócia 
4. 11. - Trnava, ArtKlub (koncert so skupinou Hviezda)
7. 11. - Bratislava, Hlava XXII
15. 11. Martin, MT Fest
21. 11. - Banská Štiavnica, ArtCafe
28. 11. - Trnava, Rotunda

Text: Hudba.sk
Foto: Facebook.com/juraj.strasky

Súvisiaci interpreti: JuSt