Začiatkom jesene sa každoročne uskutočňoval slávnostný galavečer spojený s udeľovaním Cien SOZA za predchádzajúci kalendárny rok. Pandémia koronavírusu však všetko zmenila. V apríli 2020 Dozorná rada SOZA rozhodla o zrušení tohtoročného galavečera a presunula ušetrené finančné prostriedky v celkovej výške 50-tisíc EUR na pomoc svojim členom.

Najúspešnejší slovenskí hudobní autori však svoje ceny za rok 2019 napriek zrušenému galavečeru dostali. Laureári prvých štyroch zo šiestich štatistických cien si ocenenia vo forme sošky Eurydiky od sochárky Jany Brisudovej prevzali v stredu 14. októbra vo výnimočných priestoroch v Dome zvuku na bratislavskej Kolibe, kde má svoju skúšobňu skupina IMT Smile. Ide o priestory bývalého zvukového štúdia niekdajších bratislavských filmových ateliérov, kde sa v minulosti nahrávala nielen filmová hudba ale aj viacero zaujímavých albumov rôznych žánrov. V tomto štúdiu napríklad nahral svoj posledný album Dežo Ursiny.

Ceny odovzdávali predseda Dozornej rady SOZA Matúš Jakabčic a predseda predstavenstva SOZA Ľubomír Burgr. Symbolicky povedané, na domácom ihrisku si prevzal Cenu pre skladateľa najhranejších hudobných diel Ivan Tásler, líder skupiny IMT Smile, ktorý v tejto kategórii dominuje nepretržite od roku 2012. Zvíťazil teda už ôsmykrát za sebou a na jeho konte je aj jedno víťazstvo v niekdajšej spoločnej autorskej kategórii (skladatelia + textári) z roku 2005. Svoje víťazstvo z predchádzajúceho roka potvrdil aj Vladimír Krausz, ktorý získal Cenu pre textára najhranejších hudobných diel. Dvorný spolupracovník skupiny IMT Smile a mnohých ďalších slovenských interpretov má tiež na svojom konte aj víťazstvo v niekdajšej spoločnej skladateľsko-textárskej kategórii za rok 2006.

odovzdanie cien SOZA za rok 2019 Zdroj: archív SOZAMatúš Jakabčic, Ľubomír Burgr, Ivan Tásler, Vlado Krausz a Kali v Dome zvuku

Tásler a Krausz si tiež, spoločne s raperom Kalim, prevzali Cenu pre najhranejšiu skladbu roka 2019, ktorou sa stala pesnička Poď so mnou z albumu skupiny IMT Smile - Budeme to stále my. Zaujímavosťou je, že nahrávka tejto piesne vznikla priamo v Dome zvuku. Kali dokonca priamo tam napísal svoju textovú časť po tom, ako mu Ivan Tásler zahral na klavíri hlavnú melodickú linku. Pre lídra IMT Smile je to už šiesta cena spojená s konkrétnou skladbou (predtým V cudzom meste, Len tebe, Kým stúpa dym, Veľa lásky, Viac), pre Vlada Krausza piata (predtým Naoko spím - Peha, Kým stúpa dym - IMT Smile, Povedzme - Robo Grigorov, Neľutujem - Adam Ďurica).

Aj Cena pre najúspešnejší zvukový nosič má rovnakého víťaza ako v predchádzajúcom ročníku. Stalo sa ním hudobné vydavateľstvo Kali Records za album Ale ne rapera Kaliho. Zostávajúce dve štatistické ceny pre najúspešnejšieho mladého autora a rozhlasovú stanicu s najvyšším podielom domáceho repertoáru budú odovzdané v najbližších týždňoch.


Prví zverejnení držitelia štatistických Cien SOZA za rok 2019:

Cena SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel: Ivan Tásler

Cena SOZA pre textára najhranejších hudobných diel:
Vladimír Krausz

Cena SOZA za najhranejšiu skladbu: Poď so mnou - Ivan Tásler, Kali, Vladimír Krausz 

Cena SOZA za zvukový nosič: Kali - Ale ne (Kali Records)

TIP: Pozrite si širší zoznam najhranejších autorov a skladieb, z ktorých vzišli aktuálni víťazi

Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam (SOZA) okrem štatistických cien každoročne udeľuje aj honorárne. Tie sú určené pre žijúcich aj nežijúcich autorov, ktorými sa oceňuje ich celoživotný prínos pre slovenskú hudbu a kultúru. Ich laureáti budú vyhlásení na galavečeri na jeseň 2021 (spolu s honorárnymi cenami za rok 2020).

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR & media konzultant SOZA Juraj Čurný. Správu sme upravili.