Pieseň A na našim dvori, na ktorej spevák Štefan Štec spolupracoval s Ľubicou Čekovskou, má síce vďaka videoklipu vianočný nádych, no aktuálna je počas celého roka. Je o láske všetkých podôb a o dôležitosti rodiny a priateľov. Skladateľka, ktorá má k ľudovkám hlboký vzťah, piesni dodala rozprávkový nádych.

Blízkosť, teplo domova a spoločne strávený čas s rodinou a priateľmi. To je neodmysliteľná esencia Vianoc, ktorá toho roku bude asi viacerým chýbať. Štefan Štec sa aj preto rozhodol pravý zmysel zimných sviatkov vyzdvihnúť prostredníctvom krásnej piesne A na našim dvori. "Túto pesničku poznám z detstva a spája sa mi s rodinnými stretnutiami, keď sa celá rodina zišla u mojich starých rodičov doslova na dvore. Môžem povedať, že medzi Rusínmi je to známa skladba. Len nedávno som však zistil, že má aj svoju autorku. Napísala ju rusínska speváčka z východného Slovenska Anna Servická," vysvetľuje spevák.

V pesničke sa spieva o láske, ktorá je obzvlášť v týchto časoch najdôležitejšou esenciou života. "V tomto ťažkom roku, v období Vianoc jej potrebujeme akosi viac. Nemusí to byť však len tá partnerská láska či vzťah. Ak máme rodičov, súrodencov, priateľov, susedov, kolegov, ale aj zvieratá, v každom tomto vzťahu môžeme prežívať niečo pekné. Netreba ich podceňovať, a práve naopak, pracovať na nich a dôverovať im, ak sa to dá. Hovorí sa, že v živote zažijete len jednu pravú lásku, no ja si myslím, že ich je viac. Viac foriem lásky, ktorej môžeme hovoriť aj inak. Pokoj, porozumenie, šťastie, ústretovosť či radosť zo stretnutia, ktoré sú v ostatnom období nenahraditeľné," dodáva Štefan Štec.

Vo videoklipe A na našim dvori necháva fanúšikov nazrieť do svojho súkromia. Účinkujú v ňom totiž jeho blízki priatelia a členovia rodiny (ich zoznam nájdete na konci článku). O realizáciu klipu sa postarali režisér Andrej Trocha a kameraman Radoslav Hubert, autorom námetu a scenára je samotný spevák.


Skladba dostala novú podobu vďaka Ľubici Čekovskej. Cesty oboch hudobníkov sa pretli v prvej sérii Zem spieva, kde sa Štefan v roku 2017 dostal až do veľkého finále a nechýbalo veľa, aby celú súťaž vyhral. Napriek tomu ho účasť v obľúbenej folklórnej šou katapultovala medzi najúspešnejších slovenských umelcov. V roku 2018 bola hudobníčka a skladateľka hostkou na jeho prvom veľkom turné, počas ktorého sa stala tiež krstnou mamou jeho debutového albumu.

"Ľubica, pôvodom tiež Rusínka, bola veľmi naklonená našej ďalšej spolupráci. Poslal som jej zopár skladieb, a práve táto ju veľmi oslovila. Ľubka jej dodala naozaj krásnu esenciu pokoja a povedal by som až rozprávkovosti. Je fascinujúce, ako vie pracovať s ľudovou skladbou, dodať jej ďalší rozmer, no zároveň zanechať v nej pôvodnú krásu. Táto skladba nie je koleda, aj keď jej hudobná úprava nás prenáša do tohto obdobia. Mala by však byť aktuálna počas celého roka. Chcel by som, aby spoločné stretnutia nezískavali na význame len vo vianočnom období. Aby sme si tieto chvíle niesli celým rokom, aj keď nie sú ozdobené salónkou. Myslím si, že po tomto roku ich cena vystúpila veľmi vysoko," uzatvára Štefan Štec. 

Účinkujúci vo videoklipe: Zuzana Rosíková, Dominik Maniak, Dominik Korytko, Martin Halčin, Martina Babinčáková, Ivana Harachová, Viliam Grega, Martin Mražík, Ľubica Čekovská, Anna Servická, Miriam Toth, Mária Mamrilova, Dušana Štecová, Lenka Gregová, Veronika Vaľková, Alexandra Nuošková, teta Marta, Samuel Toth, Ninka, Adnan Hamžič, Štefan Štec & Fajta.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Eva Sládková z agentúry Propaganda House. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Michal Zahornacký