Americká punk-rocková kapela Green Day zverejnila lyric video k piesni Troubled Times. V novinke, v ktorej použili rôzne animácie či historické zábery, je možné vidieť okrem členov skupiny aj protestné zhromaždenia, Martina Luthera Kinga Jr. alebo postava reprezentujúca Donalda Trumpa.

Na tvorbe videa spolupracovali Manu Viqueira a David Rodriguez Simón. Skladba Troubled Times pochádza z albumu Revolution Radio, ktorý skupina Green Day vydala vlani v októbri. Nahrávka obsahuje aj single Bang Bang a Still Breathing. Štúdiovka sa dostala na vrchol amerického rebríčka Billboard 200 a tiež UK Chartu. 

Pieseň Troubled Times bola pôvodne inšpirovaná útokmi v Paríži, ktoré sa udiali ešte v roku 2015. V animovanej videonovinke k nahrávke sa však objavujú zábery z histórie amerických volieb z prvej štvrtiny 20. storočia, narážky na Ku-Klux-Klan, ostnatý drôt, protestné zhromaždenia, plačúci Martin Luther King či muž s horiacimi očami, ktorý reprezentuje novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa (na hlave má šiltovku s jeho volebným sloganom).

Text piesne konštatuje, že žijeme ťažké časy. V jednej pasáži sa pýta: "Čo sme sa naučili z histórie, ak sa opakuje?" Video sa končí hríbom typickým pre výbuch atómovej bomby. "Keď som túto pieseň napísal, nevedel som, či ju chcem mať na albume. Je veľmi ťažké písať o takýchto veciach a nechcel som, aby pieseň bola tuctová alebo sentimentálna," povedal líder kapely Billie Joe Armstrong v rozhovore pre britský Q magazín.


Green Day vznikli roku 1986 v Kalifornii. Krátko na to sa im podarilo získať nahrávaciu zmluvu s vydavateľstvom Lookout! Records a ponúkli EP nahrávku 1,000 Hours (1989) a album 39/Smooth (1990). V roku 1990 skupinu opustil Al Sobrante a za bicími ho nahradil Tré Cool, ktorý debutoval na druhej štúdiovke Kerplunk (1992).

Po vydaní ďalšej nahrávky Dookie (1994) sa Green Day udomácnili na mainstreamovej scéne. Nasledovali albumy Insomniac (1995), Nimrod (1997), Warning (2000), American Idiot (2004), 21st Century Breakdown (2009), trilógia Uno! (2012), Dos! (2012), Tré! (2012) a spomínaná najnovšia nahrávka Revolution Radio. Na konte majú napríklad päť cien Grammy. V roku 2015 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. 

V rámci prebiehajúceho európskeho turné vystúpi skupina Green Day 21. januára v poľskom Krakove a o deň neskôr v Prahe.

Zdroj: Hudba.sk (SITA, archív redakcie)
Foto: Youtube.com

Súvisiaci interpreti: Green Day