Jeden z najväčších slovenských talentov, basgitarista Aron Hodek, sa už ako dieťa presadil vo svete. Uznávajú ho hviezdy ako Quincy Jones, Justin Timberlake, Timbaland, Lenny Kravitz, Mac Miller, Victor Wooten, Marcus Miller, Bootsy Collins, Thundercat, MonoNeon, Chris Dave či Richard Bona. Teraz vydáva svoj prvý singel Never Give Up, ktorý nahral so spevákom Doobie Powellom.

S viacerými z vyššie menovaných umelcov si Aron Hodek už aj zahral. Na koncertných pódiách sa tiež pravidelne objavuje po boku popredných slovenských jazzmanov, vystúpil pred tisíckami ľudí na Bratislavských jazzových dňoch či One Day Jazz Festivale a sprevádzal naživo aj Rytmusa či Anitu Soul. Počas pandemického roka sa dokonca predstavil v online show známeho amerického moderátora a zabávača Stevea Harveyho.

Teraz prišiel čas na ďalší krok v jeho hudobnej kariére, ktorým je vlastná tvorba. Na tej začal spolu so svojím bratom, bubeníkom a producentom Davidom Hodekom, pracovať koncom minulého roka. Práve o 13 rokov starší a na hudobnej scéne už ostrieľaný súrodenec, ktorý bol v detstve podobným fenoménom a dnes patrí k medzinárodne uznávaným jazzovým bubeníkom, mu pomohol stretnúť sa s jeho basgitarovými idolmi a ďalšími svetovými umelcami. 10-ročný talent je fenoménom aj na internete, jeho profil na Instagrame sleduje takmer 350-tisíc ľudí z celého sveta.

V jeho čerstvo vydanom prvom singli hosťuje americký gospelový a R&B spevák Doobie Powell. "S Doobiem som sa spoznal v Los Angeles na najväčšej výstave hudobných nástrojov NAMM Show. Neskôr ma pozval na krst svojho albumu, kde som mal možnosť si aj zahrať jednu skladbu s jeho kapelou. Preto sa veľmi teším, že môžem svetu ukázať moju prvú skladbu Never Give Up a hlavne som veľmi rád, že Doobie prijal spoluprácu, keďže je to jeden z mojich najväčších vzorov od malička," vysvetľuje Aron, ktorý je hlavnou hviezdou štýlového videoklipu.


Bratská spolupráca v domácom štúdiu so svetovými hosťami

Jeho prvým a najbližším vzorom bol pochopiteľne brat David, ktorý je popri hre na bicích čoraz viac vyhľadávaný a uznávaný aj ako producent. "Celá rodina spoločne sme sa zhodli, že by bola škoda nezachytiť jeho unikátnu a na svoj vek, neskutočne pokročilú tvorbu. Aronko je v hudbe rovnocenný partner a často sa mi s ním pracuje oveľa lepšie a rýchlejšie ako s dospelými profesionálmi. Pri skladbe Never Give Up sme rozpracovali demo, ktoré sme robili spoločne s našim kolegom Richardom Csinom," vysvetľuje David, ktorý ako producent používa pseudonym H0wdy. 

Vizuál ku klipu vznikol pod vedením Miroslava "Spunkey" Balogha, ktorý okrem skvelej práce s réžiou a scenárom vo videoklipe aj účinkuje. "Spunkey je náš skvelý kamarát a neskutočný profesionál v rôznych odvetviach. Okrem toho, že natáča kvalitné videoklipy, je aj celosvetovo uznávaným tanečníkom, ako je vidieť vo videu. Taktiež musím dodať, že nám veľmi pomohol celkovo tím ľudí, ktorí pracovali na vytvorení videoklipu s takýmto kvalitným výsledkom," hovorí David. "Nakrúcanie klipu ma veľmi bavilo, bola to pre mňa nová skúsenosť a zistil som, že ma baví stáť pred kamerami," dopĺňa Aron.

Na skladbe pracovali aj ďalší hudobníci, ako sú dlhoročný kamarát Hodekovcov, britský gitarista Thomas Seminar Ford, či americký trubkár Jeremy Turgeon. Skladba Never Give Up sa bude nachádzať na Aronovej debutovej EP nahrávke s názvom The Seed, na ktorej bude sedem skladieb s rôznymi domácimi či zahraničnými hosťami.

"Približne pred dvoma rokmi sme si začali doma zariaďovať domáce nahrávacie štúdio, takže vždy, keď mi niečo nové napadne, tak to rýchlo idem nahrať. Neskôr to samozrejme rozvíjam a finalizujem s bratom," opisuje proces tvorby Aron. "Častokrát si ľudia myslia, že môj mladší brat nemá detstvo na základe toho, čomu sa venuje. Ale je potrebné povedať, že okrem toho, že hudbu berie ako zábavu, nie je nútený nad ňou sedieť a miluje aj športy či akékoľvek štandardné detské aktivity," zdôrazňuje jeho starší brat. 

Hudba, ktorú Aron miluje, je žánrová a prirodzene zameraná najmä na fanúšikov jazzu, resp. jeho fúzií so soulom a R&B. Podľa Davida však mladý talent môže k týmto žánrom pritiahnuť nové publikum. "Aronov cit pre hudbu je úplne niekde inde, ako sme bežne zvyknutí pri mladých umelcoch. Je nesmierne vyspelý aj po technickej stránke, takže vie zachytiť atmosféru celkovej skladby tak, ako keby ste počúvali vyzretého, staršieho skladateľa. Je to nesmierne vzácne a aj preto je právom označovaný za svetový fenomén," uzatvára s hrdosťou David.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Jana Trellová z agentúry Ruka Hore. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Okrem Instagramu môžete Arona Hodeka sledovať aj na Facebooku.