Požiar, ktorý pred mesiacom vypukol priamo v historickom centre Banskej Štiavnice, šokoval celé Slovensko. Niekoľko budov v meste, ktoré je zaradené do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO, utrpelo značné škody a ich oprava si vyžaduje množstvo finančných prostriedkov. Okrem verejných zbierok na internete sa chystá aj benefičný koncert, ktorý bude už dnes popoludní v bratislavskej Starej tržnici.

Benefičný koncert pre Banskú Štiavnicu organizuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) v spolupráci s hlavným mestom Bratislava a základnými umeleckými školami v Bratislave. Práve ich žiaci budú od 17:30 vystupovať počas prvých dvoch hodín koncertu, pričom vystúpenia od komorných čísel až po veľké 45-členné súbory pripomenú, aká dôležitá je na Slovensku podpora vzdelania a mladých talentov. Okrem jedenástich ZUŠ z hlavného mesta vystúpia aj žiaci Základnej umeleckej školy v Banskej Štiavnici. Tej počas marcového požiaru zhorela strecha a vrchné podlažie.

Po 19:30 budú v Starej tržnici nasledovať koncerty známych kapiel, umelkýň a umelcov, ktorí prijali pozvanie a rozhodli sa podporiť dobrú vec. Postupne sa vo večerných hodiných predstavia Puding pani Elvisovej, Adriana Kučerová, Le Payaco, Korben Dallas, Ultrazvuk (Vec, Tono S. a Škrupo), HEX, Tamara Kramar a Billy Barman. Účasť na podujatí potvrdili aj Lash & Grey či saxofonista Nikolaj Nikitin a prostredníctvom videa sa návštevníkom a divákom z Londýna prihovorí Jana Kirschner, ktorej život je úzko spätý aj s Banskou Štiavnicou.

Vstup na koncert je bezplatný. Cieľom akcie je zapojiť čo najväčšou mierou aj širokú verejnosť a podporiť tak finančnú zbierku pre Banskú Štiavnicu, ktorá je realizovaná prostredníctvom fundraisingovej platformy Donio. Už od marca tam pritom prebiehajú aj ďalšie zbierky na pomoc Banskej Štiavnici. V tej najväčšej doposiaľ viac ako 4200 darcov prispelo sumou vyše 165-tisíc eur.

Podujatie bude streamované, aby malo dosah aj na ľudí, ktorí sa ho nemôžu zúčastniť osobne. Bude tiež podporené cez kanály mediálnych partnerov. Súčasťou iniciatívy je aj výzva Hlavného mesta Bratislavy smerovaná k starostom a starostkám ďalších miest a obcí, aby sa na lokálnej úrovni zapojili do benefície – či už v podobe vlastného benefičného koncertu alebo jednoduchej zbierky. 

Vzácne priestory v Banskej Štiavnici zničil požiar Zdroj: Juraj JohanidesSúčasťou podujatia bude aj vizuálna fotodokumentácia súčasného stavu Banskej Štiavnice, moderované vstupy a diskusie za prítomnosti mediálnych partnerov Denníka N a denníka SME. Počas vstupov sa bude moderátor koncertu Martin Staňo rozprávať so štiavnickými rodáčkami sestrami Magdou a Emíliou Vášáryovými. Príde aj Július Barczi, ktorý stál pri záchrane hradu Krásna Hôrka, ako aj francúzsky a japonský veľvyslanec.

"Podujatím chceme vyjadriť spolupatričnosť s mestom Banská Štiavnica a s postihnutými organizáciami, inštitúciami či fyzickými osobami, ktorých tragický požiar nečakane pripravil o majetok, podnikanie a nenávratne zničil vzácne kultúrne a historické dedičstvo. Aj keď sú dobové stropy, strechy a iné vzácne reálie s umeleckou a historickou hodnotou nenávratne preč, stále je potrebný veľký obnos peňazí na obnovu a zreštaurovanie týchto historických budov," uvádzajú organizátori koncertu z BKIS.

"Rovnako však potrebujeme získať peniaze aj na obnovu projektov, ktoré popri zasadení do historického prostredia Banskej Štiavnice majú pre mesto nielen hmotnú, ale aj duchovnú umeleckú hodnotu, prípadne silno dotvárajú jej kolorit. Príkladom je Kultúrne centrum Eleuzína, ktoré vzniklo svojpomocne z nadšeneckej iniciatívy jednotlivcov, opravou spustnutého sedliackeho domu, pričom krátko na to už zastrešovalo rôzne formy kultúrnych podujatí v Banskej Štiavnici. Stalo sa tiež domovom úspešného imerzného divadla Kosmopol, aké na Slovensku nemá obdoby. Predstavenie zobrazujúce život bežnej štiavnickej rodiny v 20. storočí zožalo nadšené ohlasy kritikov i širokej verejnosti a má aj významný edukatívny rozmer. Práve toto spomínané centrum nezriaďovanej kultúry utrpelo počas požiaru najväčšie straty, pričom je viac než pravdepodobné, že z verejnej sféry preň bude vyčlenených len minimum peňazí. Rekonštrukcia budovy a obnova tohto centra môže trvať roky. Podobne sú na tom aj iné inštitúcie a jednotlivci, ktorí vytvárajú v Banskej Štiavnici významné hodnoty."

Všetky podrobnosti o podujatí nájdete aj na Facebook evente.

Text: Hudba.sk (zdroj: BKIS)