Na slovenskej scéne sa čoraz viac dostáva do povedomia skupina Abscondo, ktorej špecifikom je, že jej frontman je rodený Američan. Mark Manney sa na Slovensko dostal vďaka láske a tá je aj hlavnou témou tvorby jeho kapely. Plný lásky bude aj prvý videoklip, v ktorom namiesto členov kapely vystupuje desať zamilovaných dvojíc.

Kapela Abscondo hrá moderný melodický pop rock, aký na slovenskej scéne príliš často nepočuť. Jej zakladateľ Mark Manney pochádza z americkej hudobnej mekky Seattle, no romantická love story ho priviedla až do srdca Európy.

"Počas môjho posledného ročníka na strednej škole som sa zamiloval do slovenskej výmennej študentky. Nasledujúce leto som sa s ňou vrátil na Slovensko. Zamiloval som sa do tejto nádhernej ženy a aj do vašej krajiny," vysvetľuje Mark, ktorého podľa vlastných slov očarila slovenská kultúra a prírodné krásy a rozhodol sa, že sa za svojou vyvolenou presťahuje. "Čoskoro bola svadba a Slovensko sa stalo súčasťou môjho života," dodáva.

Abscondo Zdroj: Abscondo.com

Od obývačkového projektu ku kapele

Na gitare začal Mark hrať dosť neskoro, svoj ​​prvý akord zahral až vo veku 21 rokov. "Abscondo som začal ako sólový projekt. Na notebooku v obývačke som nahral sólový album. Na internete sa stal dosť populárnym, má vyše pol milióna počutí. Ale ako sólový umelec som narazil na svoje hudobné limity. A hlavne, veľmi som chcel hrať s kapelou! Takže začiatkom roku 2012 padlo rozhodnutie založiť skupinu," približuje svoje hudobné začiatky.

Na východe Slovenska sa stretol s mladým gitaristom a elektronickým hudobníkom Filipom Kluknavským. K nim sa pridal bubeník Martin Lechman a basgitarista Tibor Dragon a vznikla štvorčlenná kapela Abscondo. "Anglické slovo abscond znamená utiecť, uniknúť a pritom vziať niečo alebo niekoho so sebou. Veľmi som chcel, aby ľudia počuli hudbu, ktorá sa mi tak páči. Tiež som sa ocitol v životnom bode, keď som aj skutočne mal čo povedať svetu a skladanie piesní sa stalo skvelým prostriedkom," dodáva frontman jedného z najzaujímavejších nováčikov na slovenskej scéne.


Skupina Abscondo kombinuje veľké, dramatické refrény, atmosféru nezávislej hudby 90-tych rokov a moderný zvuk britskej pop rockovej scény. Zvuk kapely je možné prirovnať k The Killers, Coldplay či Muse. Počas prvého roka existencie Abscondo nahrali svoj prvý singel Strangled Into Gray a chopili sa každej príležitosti koncertovať po Slovensku.

Mark sa na jeseň 2012 zviditeľnil aj v televíznej šou Bez servítky, kde ukázal svoje kuchárske umenie aj celkom slušnú znalosť slovenčiny. Pre kapelu je však samozrejme najväčšou devízou jeho rodný jazyk, vďaka ktorému kapela znie absolútne neslovensky. Hoci aj u nás sa už nájdu kapely, ktorých speváci majú výbornú angličtinu, prirodzený prízvuk sa naučiť nedá a ten Markov je naozaj špecifický.

Tento rok sa Američan a traja Slováci rozhodli posunúť svoju tvorbu ďalej a k piesni I Created natočili zaujímavý videoklip s jedinečným konceptom. Požiadali desať párov, aby sa vyzliekli a jednoducho si vyjadrili svoju lásku a náklonnosť. Pozrite si scény zo zákulisia nakrúcania klipu plného lásky. Na výsledný klip sa môžete tešiť už čoskoro.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Text článku bol upravený redakciou.

Foto: Abscondo.com

Súvisiaci interpreti: Abscondo