Po viac ako troch rokoch od vydania albumu Hana sa Lucie Bílá vrátila do bratislavského štúdia LittleBeat, aby tu nahrala svoju novú štúdiovku Ta o mně. Prvý singel Protože sa stal rádiovým hitom a na Youtube má dnes už takmer milión a pol vzhliadnutí. Speváčka tento týždeň predstavuje aj klip k singlu Mám ráda život.

Prípravy na realizáciu albumovej novinky sa začali už pred niekoľkými rokmi. Album Hana z roku 2016 bol mimoriadne priaznivo prijatý hudobnou verejnosťou a za jeho predaj získala platinovú platňu. Výber repertoáru a realizačného tímu k ďalšiemu albumu tak nasledoval v krátkom čase po vydaní úspešnej nahrávky. Vyberalo sa z viac než 40 pôvodných piesní, z ktorých následne producenti s Luciou pripravili 23 demonahrávok a nakoniec sa z nich na album dostala trinástka najlepších.

Dbalo sa nielen o hudobnú zložku, ale veľmi zásadne tiež o jednotlivé texty. Témy albumu sú spracované na priamy podnet Lucie Bílej, a tak je leitmotívom novinky láska vo všetkých možných podobách a radosť zo života, keďže 53-ročná speváčka zažíva veľmi šťastné obdobie. Na rozdiel od Hany sa na novinke Ta o mně rozrástla základná autorská zostava Martin "Maxo" Šrámek, Andrej Hruška a Katarína Knechtová o ďalšie zvučné mená. Jedným z nich je až trikrát zastúpený Marek Ztracený, momentálne jeden z najpopulárnejších českých spevákov a autor úspešných pesničiek aj pre ďalších známych interpretov. Napokon, hneď prvé dva single z albumu Protože a čerstvo zverejnená novinka Mám ráda život sú práve z jeho pera.


Autorsky prispeli aj Jana Kirschner či Zuzana Mikulcová

"Nový album je naozaj 'vymazlený'. Za dva roky som naspievala 23 pesničiek a z toho 13 tých naj prešlo poslednými úpravami producenta, aranžéra a majstra zvuku Martina "Maxa" Šrámeka a Andreja Hrušku. Vďaka tomu, že pesničky písali moji priatelia a ľudia, ktorí ma poznajú, je album ako moje rozprávanie o tom, na čo myslím, čo mi robí radosť, ale aj čo ma naopak doháňa k šialenstvu," prezradila Lucie Bílá.

"Obzvlášť pesničky od Mareka Ztraceného sú písané mojimi slovami. Stála za tým tona esemesiek i hodín telefonovania, ale predovšetkým Marekov obrovský talent pomenovávať veci pravými menami. Veľkú radosť mám i zo spolupráce s Janou Kirschner, ktorú mám veľmi rada alebo z mladej talentovanej autorky Patricie. Album mi robí radosť, pretože rozpráva o mojom živote. Je to proste album o mne," dodáva speváčka.


Ďalším zásadným novým autorským pilierom albumu je dvojica Jan Vávra a Jana Infeldová zo skupiny Jananas. Na albume Ta o mně sa podieľajú ako na s humorom a nadhľadom poňatých pesničkách 3 dny a Cirkus bude, tak i na zásadnej emotívnej skladbe Domov, venovanej mamičke Lucie Bílej.

Album obsahuje aj ďalšie tri pôvodné piesne mladých autorov. Nadechnout napísal a čiastočne i produkoval Marcell, spevák, skladateľ a producent z nastupujúcej novej vlny českého popu. Pesničkou Léto prispela mladá slovenská speváčka a autorka Zuzana Mikulcová a skladbou Nevěřím generačne spriaznená Patricie Fuxová. Záverečná nežná uspávanka Pojď klidně spát je spoluprácou Jany Kirschner a ďalšieho zástupcu mladej generácie, textára Petra Soukupa. Album produkoval Martin "Maxo" Šrámek, o mix sa postaral Andrej Hruška zo štúdia Littlebeat a mastering zastrešil Miroslav Chyška.

S novým albumom zároveň Lucie Bílá predstavuje svoju novú značku výberovej kávy LB Coffee. "Verím, že vám káva vykúzli tú správnu atmosféru k počúvaniu," dopĺňa Lucie Bílá o svojich novinkách. Na 10. decembra pripravuje držiteľka množstva ocenení špeciálny vianočný galakoncert v pražskej O2 aréne. Už teraz je jasné, že pôjde o jedinečnú šou. Nebude chýbať kapela Petra Maláska, Bílý zbor, symfonický orchester, 3D hologramy a prvýkrát naživo zaznejú piesne z nového albumu.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová.

Foto: Lenka Hatašová

Súvisiaci interpreti: Lucie Bílá