Legendárny francúzsky spevák a herec Charles Aznavour si v rámci svojho rozlúčkového turné na budúci rok naplánoval aj premiérový koncert v Českej republike. 91-ročný rodák z Paríža, ktorý v roku 1978 vystúpil v Bratislave, sa 6. apríla predstaví v pražskom Kongresovom centre.

Charles Aznavour je jednou z najväčších žijúcich osobností svetovej hudby. Spieva v ôsmich jazykoch a počas svojej neuveriteľnej, už vyše 80 rokov trvajúcej umeleckej kariéry zložil viac než 1000 piesní a nahral desiatky albumov, z ktorých sa predalo vyše 100 miliónov kópií. Volajú ho francúzsky Frank Sinatra, ale aj Napoleon šansónu - túto prezývku si vyslúžil pre svoj nízky vzrast. "Malý muž so smutnými očami" priniesol do francúzskej hudby typickú atmosféru nostalgie a melanchólie, ale otvoril aj viaceré predtým tabuizované témy.

V Prahe mal vystúpiť už v roku 1969, koncert však v súvislosti so smrťou Jana Palacha zrušil. O deväť rokov neskôr, v novembri 1978, dal v rámci bývalej ČSSR prednosť Bratislave. Vstupenky na jeho pražskú premiéru v rámci ohláseného posledného turné sa dostanú do predaja 21. decembra, ceny začínajú od 1990 Kč (približne 74 eur), najdrahšie vstupenky na exkluzívny koncert budú stáť 7990 Kč (takmer 300 eur).

Mohlo by vás zaujímať:

Piaf! The Show: Édith Piaf vďaka skvelej Anne Carrere ožila aj v Bratislave


Biografia

Charles Aznavour sa narodil v 22. mája 1924 v Paríži ako Shahnour Varenagh Aznavourian arménskym rodičom, ktorí utiekli z vlasti pred genocídou. V deviatich rokoch odišiel zo školy a stal sa z neho detský herec. Počas nemeckej okupácii Paríža spieval v kabaretoch, zatiaľčo jeho rodičia skrývali doma Arménov, židov, Rusov i komunistov. Po vojne spolupracoval s Édith Piaf ako autor hudby i textoch jej piesní. V 50-tych rokoch sa osamostatnil a postupne zaznamenal úspech po celom svete. K tomu mu pomáhala i jeho výnimočná jazyková výbava, vďaka ktorej mohol množstvo piesní naspievať v niekoľkých verziách.

Jeho piesne ovplyvnili množstvo svetoznámych umelcov, ktorí ich aj spievali - od Eltona Johna, cez Sammyho Davisa Jr., Raya Charlesa až po Celine Dion. Jednu z jeho najznámejších skladieb La Bohème naspievala v češtine Hana Hegerová. Hral tiež vo viac ako 60 filmoch, k jeho najznámejším rolám patrí napríklad účinkovanie vo filme Strieľajte na pianistu (1960, réžia: François Truffaut). V ankete televízie CNN bol menovaný Najväčším umelcom 20. storočia. Je držiteľom mnohých cien a vyznamenaní (Zlatý lev, Cézar, Rád čestnej légie a iné).

Charles Aznavour na koncerte v Berlíne, 22.5.2014 Zdroj: AP Photo/dpa, Bernd von Jutrczenka

Napriek francúzsky znejúcemu umeleckému menu sa hlási k svojim arménskym koreňom. "Zmieril som sa s tým, čomu sa hovorí osud. Po všetkom tom zle, ktoré priniesol môjmu národu, sa ku mne zachoval celkom dobre. Ale zostáva mu ešte urobiť veľa, aby pomohol tým, ktorí čakajú ešte na jednu šancu," uviedol vo svojej biografii. Sám sa snaží tomu čo najviac napomôcť. Od roku 1995 z vyslanca UNESCO pre Arménsko a v roku 2009 sa stal tiež arménskym veľvyslancom OSN vo Švajčiarsku.

Od roku 2006 vystupuje po celom svete v rámci rozlúčkového turné, v ktorom stále pribúdajú ďalšie a ďalšie koncerty. O tom, že mu chuť a energia do práce stále nechýbajú, svedčí aj minuloročný duet s o takmer šesť dekád mladšou novou francúzskou hviezdou ZAZ pre jej album Paris (2014). Svoje 90. narodeniny vlani oslávil na pódiu v Berlíne, odvtedy vystúpil napríklad aj v New Yorku, Moskve, Montreale či Varšave. V septembri tohto roka odohral šesť koncertov v Paríži a jeho zatiaľ posledným vystúpením je novembrový koncert v londýnskej Royal Albert Hall.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Jiří Sedlák z agentúry ArtsMarketing.CZ.

Súvisiaci interpreti: Charles Aznavour