Dvojalbumy Laca Lučeniča, skupiny Lojzo a Slovenskej filharmónie v edícii Opus 100 s podtitulom Sto základných albumov prichádzajú v týchto dňoch na pulty predajní. Vydavateľstvo Opus nimi uzatvára prvú päťdesiatku tejto edície slovenských interpretov.

Na reedíciu albumov Laca Lučeniča Bodliak na plavkách a Zastávky na znamenie pripadlo v tejto edícii poradové číslo 48. Laco Lučenič sa v 80. rokoch minulého storočia vypracoval z kapelníka sprievodnej kapely Mira Žbirku na jeho rovnocenného hudobného partnera, ktorý bol navyše vyhľadávaným multiinštrumentalistom na nahrávkach viacerých svojich kolegov, medzi nimi Pavla Hammela či Mariána Vargu. Bolo len otázkou času, kedy si jeho autorský potenciál pretaví do nahrania vlastného sólového projektu. Na jeho prvotine nájdete dva pozoruhodné duety s Petrom Nagyom a predovšetkým dve dodnes oceňované balady Z tých dní a Hádanky tiel.

Predposledným dvojalbumom prvej päťdesiatky Opus 100 sa stali platne Lojzo a Lojzo IV. od rovnomennej skupiny. Táto hudobná formácia vznikla skôr zo vzájomného priateľstva a záľuby v hudbe ako zo samotného muzikantského kumštu. Familiárna podoba mena Alojz, podporená teplákmi a baretkami, v ktorých Lojzo vystupuje, spolu s nezvyklým nástrojovým obsadením a textovým jazykom vytvára domácku pohodu na každom stretnutí s touto kapelou. Základy hudobného cítenia Lojza možno hľadať v tradícii folkových kapiel, ktoré bavili ľudí na jarmokoch. V jeho piesňach je však citeľný aj vplyv súčasnej populárnej hudby, využívaný s nadhľadom a recesiou, v spojení so svojskými hudobnými nástrojmi vytvárajúci špecifický, originálny zvuk. Samotná skupina svoju platňu "odporúča počúvať v teplákoch".

Prvú polovicu stovky najzaujímavejších interpretov vydavateľstva Opus uzatvára Slovenská filharmónia s titulmi Symfónie a Rekviem. Slovenská filharmónia bola založená roku 1949, pri jej zrode stáli dve významné osobnosti medzinárodného hudobného života: Václav Talich (1949 - 1952) a Ľudovít Rajter (1949 - 1976, do roku 1961 ako jej umelecký šéf). Na umeleckom profilovaní orchestra sa podieľali aj ďalší šéfdirigenti - Tibor Frešo, Ladislav Slovák, Libor Pešek a mnohí ďalší. Filharmónia je pravidelným hosťom európskych hudobných festivalov, v rámci svojich početných zahraničných zájazdov vystúpila v takmer všetkých európskych krajinách, na Cypre, v Turecku, v Japonsku, Južnej Kórei a v USA. Realizovala množstvo nahrávok pre rozhlas, televíziu a hudobné vydavateľstvá.

Zdroj: TASR
Foto: Lucenic.com  

Súvisiaci interpreti: Laco Lučenič, Lojzo