Mladá bratislavská kapela Purist sa toto leto predstaví na jednom z najväčších festivalov v Európe. Na poľskom Heineken Open'eri si zahrá popri hviezdach ako Blur, Rihanna, QOTSA, Arctic Monkeys, Kendrick Lamar, Kings of Leon, či Nick Cave. V článku sa tiež dočítate, ktoré mladé slovenské kapely dostanú tento rok priestor na českom festivale Rock For People.

Purist vystúpia 2. júla na Heineken Open'er 2013 ako prvá slovenská kapela v histórii festivalu, ktorý sa koná v poľskom meste Gdaňsk a patrí medzi najväčšie a najprestížnejšie v Európe. Okrem nich zahrá na 12. ročníku podujatia aj slovenský multiinštrumentalista a producent progresívnej elektroniky Stroon.

"Sme veľmi šťastní, že sme dostali príležitosť predstaviť našu tvorbu novému obecenstvu mimo územia Slovenska. Bude to náš prvý zahraničný festival takýchto rozmerov a preto sa snažíme pripraviť výnimočnú show, hlavne keď otvárame hudobný program celého festivalu. Považujeme za poctu, že môžeme byť prvou slovenskou kapelou, ktorá sa na Open'eri predstaví. Berieme to ako výzvu, no zároveň aj ako odmenu za tvrdú prácu, ktorú vkladáme do našej hudby," rozpráva s nadšením Juraj Peták, frontman kapely Purist.

Mladí hudobníci z Bratislavy sa predstavia na neveľkom pódiu Red Bull Tour Bus krátko po otvorení festivalu, no aj tak ide o veľký úspech kapely, ktorá je ešte len na začiatku svojej cesty. Hoci na debutový album si fanúšikovia musia ešte počkať (predbežne je naplánovaný na zimu 2013), za pomerne krátku existenciu na hudobnej scéne sa mladej electro-popovej partii podarilo už niekoľko úspechov, vrátane nominácie na Radio_Head Awards 2012 v kategórii Nováčik roka. V apríli 2013 vystúpili Purist na podujatí Electronic Beats popri menách ako Hurts a Youthkills, v máji zverejnili klip k svojmu prvému singlu Renaissance z eponymného debutového EP a v lete si zahrajú okrem Open'eru aj na najväčšom slovenskom festivale Pohoda a v auguste aj na Grape festivale v Piešťanoch.

Mimochodom, v Poľsku nedávno dosiahol veľký úspech aj ďalší zaujímavý mladý slovenský projekt s názvom call me Steve. Z prestížneho Carpathia festivalu si odniesol prvú cenu v súťaži kapiel v konkurencii 24 interpretov z 10 krajín. Prečítajte si viac


Slovenské talenty na Rock For People

Festival Rock For People taktiež zverejnil nové prírastky v lineupe, ktoré tvoria najhorúcejšie objavy súčasnej hudobnej scény. Niektoré zaujali vedenie festivalu na popredných hudobných prehliadkach (showcase), iné doslova na ulici, ďalšie im odporučili "headhunteri" pohybujúci sa s istotou v horúcich vodách mladej hudobnej scény v Európe. Najviac čerstvých talentov, ktorí vystúpia na príznačne nazvanom Showcase stage pricestuje z Britských ostrovov, no priestor dostanú aj interpreti z iných krajín, vrátane Slovenska.

Šancu predviesť sa nielen pred českými fanúšikmi, ale aj lovcami talentov z prestížnych svetových festivalov dostanú autori jedného z najlepších albumov tohto roka Nvmeri, mladá rocková kapela The Paranoid, či českými klubmi už preverený producent Ink Midget. Prepojenie Rock for People s festivalovou Európou ilustruje tiež pokračovanie projektu CEETEP, výmenného programu na podporu kvalitných stredo- a východoeurópskych kapiel. V rámci tohto projektu sa na festivale predstaví aj kapela Swan Bride

Na festivale, ktorý sa bude konať na letisku v Hradci Králové od 2. do 5. júla, vystúpia kapely ako Thirty Seconds To Mars, Queens of the Stone Age, Parov Stelar Band, Foals, Billy Talent, Gogol Bordello, Klaxons, Modestep, Papa Roach a mnohí ďalší.

Informácie pre Hudba.sk poskytli Alexander Bunčák za spoločnosť Red Bull a Silvia Turnerová za festival Rock For People.

Foto: archív kapely Purist / PR

Súvisiaci interpreti: Purist