Jazz, v ktorom sa spája virtuozita a hravosť. Tak by sa dala charakterizovať hudba dvoch výnimočných umelcov, ktorí v týchto dňoch vydávajú nové albumy. Nielen o nich však bude prvé vydanie nášho jazzového týždenníka - dočítate sa aj o zaujímavých koncertoch, ktoré by ste si túto jeseň nemali nechať ujsť.

Fenomenálny francúzsky gipsy fusion jazzový gitarista Biréli Lagrène vydal v pondelok 10. septembra album s názvom Mouvements (v preklade pohyby). Na tomto CD s ním spolupracovali Jean-Yves Jung (Hammond), Franck Wolf (saxofón) a Jean-Marc Robin (bicie nástroje). Na albume obsahujúcom jedenásť skladieb nájdete všetko, čo môžete od Lagrènea očakávať od blues cez gipsy swing až po fusion jazz a vážnu hudbu.

Biréli Lagrène quartet - Mouvements

2. októbra vychádza nový album svetoznámej japonskej klaviristky Hiromi s názvom Move (v preklade hýbať sa/pohyb), na ktorý si pozvala skúsených veteránov - basgitaristu Anthonyho Jacksona (Paul Simon, The O'Jays, Steely Dan, Chick Corea...) a bubeníka Simona Phillipsa (Toto, The Who, Judas Priest, Jeff Beck, David Gilmour, Mike Oldfield...). Hiromi prirovnáva príbeh albumu k priebehu jedného dňa v živote.

Hiromi trio project - Move

Mladá nemecká jazz / prog metalová skupina Panzerballett vydáva 28. septembra svoj štvrtý album Tank Goodness, na ktorom hosťuje legenda jazzovej trumpety Randy Brecker, speváčka Conny Kreitmeier a švédsky gitarista Mattias Eklundh. Jednou zo skladieb na albume je pieseň Time of My Life, ktorá je svojskou coververziou známeho hitu z Hriešneho tanca.

Panzerballett - Time of My Life

Nový album vydáva tento mesiac aj legenda smooth jazzu Fourplay. Novinka s názvom Esprit De Four aj skladbu Put Your Hearts Together, ktorá je venovaná obetiam minuloročného zemetrasenia a tsunami v Japonsku. My vám ponúkame pieseň December Dream.

Fourplay - December Dream

Z ponuky jesenných podujatí odporúčame tri. Prvou je bratislavský koncert art / prog rockovej veličiny The Flower Kings zo Švédska. 22. októbra predstavia v Majestic Music Clube svoj nový album Banks of Eden.

The Flower Kings - Numbers

Tohtoročné Bratislavské jazzové dni sa uskutočnia 26. až 28. októbra tradične s vynikajúcim zvukom a hviezdami ako Till Brönner, Mario Biondi, Dianne Reeves a Kool & The Gang. Nielen mladšie publikum by mohla osloviť očarujúca dvadsaťročná saxofonistka Grace Kelly.

Gitarista John Scofield so svojimi priateľmi basgitaristom Steveom Swallowom a bubeníkom Billom Stewartom zahrajú 13. novembra v bratislavskom Ateliéri Babylon. Hviezdne trio predvedie nielen vlastné kompozície ale aj jazzové štandardy, ktoré stelesňujú ducha jazzu.

Týždenný prehľad noviniek na jazze a príbuzných žánroch bude vychádzať vždy v utorok o polnoci. Ak chcete aj vy prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Juraj Roštár
Foto: CD cover / Hiromimusic.com

Súvisiaci interpreti: Biréli Lagrène, Hiromi Uehara