Vyše 13-tisíc fanúšikov sa rozhodlo spustiť kampaň, ktorej cieľom je dostať kapelu Eagles of Death Metal na vrchol singlového rebríčka UK Chart. Formácia je momentálne smutne známa v rámci teroristických útokov v Paríži, keď počas jej vystúpenia v koncertnej sieni divadla Le Bataclan útočníci zavraždili viac ako 80 mladých ľudí.

Rocková skupina Eagles of Death Metal (EODM) zatiaľ zaznamenala posun o vyše 52 miest v oficiálnom britskom singlovom rebríčku. Tri dni pred jeho aktualizáciou sa tak posunula z 96. priečky na 44. Stalo sa tak po tom, ako jej fanúšikovia na vlastnú päsť zorganizovali kampaň, v ktorej chcú docieliť to, aby sa formácia dostala na prvé miesto s coververziou skladby Save a Prayer od britskej synthpopovej legendy Duran Duran.

Fanúšikovská facebooková stránka s momentálne už 13-tisícovou podporou píše o svojich zámeroch: "My, hŕstka fanúšikov EODM, to robíme ako jednotnú a pietnu demonštráciu nielen na podporu kapele, ale aj tým, ktorých tohtotýždňové trápenie v Paríži zasiahlo." Najväčší počet obetí parížskeho piatka trinásteho totiž tvorili práve fanúšikovia tejto kapely. Eagles of Death Metal sa k iniciatíve svojich fanúšikov zatiaľ nevyjadrili, no Simon Le Bon, frontman skupiny Duran Duran a pôvodný interpret predmetnej skladby sa prostredníctvom Twitteru vyjadril, že všetky tantiémy, ktoré britská štvorica na základe tejto kampane získa, pôjdu na charitatívne účely.

  

Obdobná aktivita fanúšikov sa odohrala naposledy v roku 2009. Vtedy sa poslucháči rozhodli dostať vo "vianočnom vydaní" rebríčka na vrchol skladbu Killing In The Name od Rage Against The Machine z roku 1992. Dôvody mali úplne iné. Briti sa totiž prejedli manufaktúrovaného popu zo speváckych súťaží. Ako poďakovanie pre nich losangeleská rap-metalová úderka vystúpila zadarmo v londýnskom Finsbury Park, z tohto koncertu len nedávno vydala oficiálny koncertný záznam.

Autor: Marek Majzon (Guardian.co.uk)
Foto: Facebook.com/eaglesofdeathmetal

Súvisiaci interpreti: Eagles Of Death Metal